Matica crnogorska poklonila beranskim školama edukativne panoe na temu Trinaestojulskog ustanka


13. jul – jedan od najvažnijih događaja u crnogorskoj istoriji

Matica crnogorska poklonila je Gimnaziji „Panto Mališić“ i Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“ iz Berana edukativne panoe na temu Trinaestrojulskog ustanka.

Panto Mališić je bio sekretar Skupštine sreskog NOO Berana i njegovo ime u beranskom kraju predstavlja izraziti simbol antifašizma. I Osnovna škola „Radomir Mitrović“ nosi ime jednog od najboljih učenika iz beranskog kraja i slavnog narodnog heroja.

Izložbene panoe je u ime Matice crnogorske Ogranak Berane školama uručio profesor Jovan Mališić.

Postavku čini sedam panoa proizišlih iz izložbe „13. jul 1941 – Godine prkosa i ponosa“ koju je Matica crnogorska priredila povodom jubileja, 80 godina Trinaestojulskog ustanka. Autori izložbe su Adnan Prekić, Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović i Danilo Ivezić. Prilagođeni učeničkom uzrastu, panoi će vratiti u fokus jedan od najvažnijih događaja u crnogorskoj istoriji, kada je narod ustao na oružje u trenutku kad su fašisti kontrolisali gotovo cijelu Evropu. Oko 32 hiljade boraca učestvovalo je u samom ustanku, dok je tokom Drugog svjetskog rata stradalo preko 40 hiljada građana  iz Crne Gore i na ovaj način Matica crnogorska podsjeća na domete ovog veličanstvenog događaja koji je pokazao i kako je jedan od najmalobrojnijih naroda Evrope, složno, odlučno i neustrašivo, udario na moćnog fašističkog okupatora.

Nedavno s istim ciljem Matica crnogorska, zajedno sa SUBNOR-om, Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija uputila i inicijativu da jedna škola u Crnoj Gori nosi ime „13. jul“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 + 7 =