Matica crnogorska – Predstavljanje izdanja Dr Petar Orahovac Crnogorac, predśednik Bugarske skupštine


Matica crnogorska organizuje predstavljanje svojeg novog izdanja

DR PETAR ORAHOVAC

CRNOGORAC, PREDŚEDNIK BUGARSKE SKUPŠTINE

autora Dragana B. Perovića i Miroljuba Orlandića


Učestvuju: Marijan Mašo Miljić, publicista; Slobodan Čukić, publicista; Ivan Ivanović, urednik izdanja i autori.

Podgorica, Matica crnogorska, ul. Beogradska 24 c, srijeda 20. septembar u 19 časova.

Dr Petar Orahovac je rođen 1857. godine u crnogorskom selu Orahovu (Oraovu) u Kučima, a medicinu je završio u Moskvi 1883. godine. Nakon povratka je radio u Baru i Ulcinju da bi tokom 1884. godine otišao u Bugarsku. Dr Orahovac je jedan od osnivača Bugarskog ljekarskog saveza, a bio je i predśednik sofijskog ogranka Crvenog krsta. Aktivno se uključuje u politički život Bugarske i postaje vođa stranke koja se zvala „orahovisti“. Za narodnog zastupnika biran je s liste Demokratske stranke da bi 15. oktobra 1910. glasovima poslanika bio postavljen za predśednika Narodne skupštine. Umro je u Sofiji 1922. godine đe je i sahranjen. Njegov sin Dimitar Orahovac (1892–1963), ugledni ljekar, član više akademija nauka, bio je dekan Medicinskog fakulteta u Sofiji, predśednik Bugarskog Crvenog krsta i rektor Univerziteta u Sofiji.

Knjiga o dr Petru Orahovcu je rezultat višedecenijskih istraživanja na kojima su autori radili. Posebnu podršku prilikom istraživanja u Bugarskoj dala im je Nj. E. gospođa Meglena Plugčijeva, doskorašnja ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, koja je i autor predgovora. Posebno poglavlje posvećeno iseljavanju Crnogoraca u Bugarsku uradio je Miroljub Orlandić. Koristeći podatke bugarskih institucija iz popisa 1905. godine, saznajemo da se oko 300 ispitanika izjasnilo kao Crnogorci i da im je maternji jezik crnogorski. Knjiga ukupnog obima 270 strana, u dodacima donosi veći broj fotografija i dokumenata, a dat je i hronološki prikaz života i naučnih radova Petra Orahovca.

Gospođa Meglena Plugčijeva u predgovoru navodi da je „pred nama impresivna knjiga koja nas upoznaje s uzbudljivom biografijom dr Petra Orahovca, koji je ostavio ne samo trajni trag u našim bilateralnim odnosima, već je predstavljao i politički, intelektualni i nadasve ljudski most, između naša dva naroda. Dr Petra Orahovca Bugarska je prihvatila kao rođenog sina, a on je uzvratio na najljepši način, dajući veliki doprinos razvoju zdravstvenog sistema u novoj domovini.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + three =