Matica crnogorska – Predstavljanje knjige Tragovi prošlosti Crne Gore


TRAGOVI PROŠLOSTI CRNE GORE

Srednjovjekovni natpisi i zapisi u Crnoj Gori od VIII do XVI vijeka

autora Božidara Šekularca

Učestvuju: Vesna Vičević, magistar pomoćnih istorijskih nauka; Marijana Terić, književni kritičar; Marijan Mašo Miljić, publicista i autor Božidar Šekularac.

Podgorica, Matica crnogorska, Beogradska 24c, utorak 22. novembar u 18 časova.

Istraživački rad prof. dr Šekularca objedinio je naučne rezultate koji se odnose na srednjovjekovne natpise i zapise iz Duklje, Zete i Crne Gore od kraja VIII do XVI vijeka. Knjiga je podijeljena u dvije cjeline – Natpisi i Zapisi, pisane latiničnim i ćiriličnim pismom, hronološki razvrstane. Tekstovi su prevedeni na savremeni crnogorski jezik a knjiga sadrži i ilustracije spomenika.

Autor knjige polazi od stava da malo država u svijetu, među njima i Crna Gora, imaju toliko spomenika duhovne i materijalne kulture. Upravo  natpisi i zapisi predstavljaju prvorazredne izvore za istoriju zemlje i naroda.

Istaknuti crnogorski istoričar i naučni radnik prof. dr Božidar Šekularac, autor je preko 30 knjiga i 400 naučnih radova. Svojim studijama je donio i dao tumačenje važnih dokumenta iz crnogorskog srednjovjekovlja. Autor je značajnih knjiga o crnogorskoj pismenosti i štamparstvu XV i XVI vijeka, a u njegovom naučnom radu posebno mjesto zauzimaju knjige o crnogorskim dinastijama Vojislavljević, Balšić i Crnojević. Nosilac je brojnih državnih priznanja i nagrada, a 2019. godine je dobio i Trinaestojulsku nagradu, najveće državno priznanje, za knjigu „Crna Gora u doba Crnojevića“.

Knjiga donosi i daje objašnjena 71 natpisa i 32 zapisa, spisak literature i registar, na ukupno 395 strana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × two =