Međunarodna studijska istraživačka stanica plesno-muzičkog nasljeđa „Etno-kamp Kolašin“


U Kolašinu se od 1. do 7. avgusta 2023. održava deveta Međunarodna studijska istraživačka stanica plesno-muzičkog nasljeđa „Etno-kamp Kolašin“. Ovo je jedna od takve tri stanice koje postoje u Evropi i koja okuplja studente, profesore, učenike i hobiste koji se bave onim što je u žargonu poznato kao folklor. S obzirom na to da u Crnoj Gori ne postoje adekvatni obrazovni smjerovi ovoga profila u školama, „Etno-kamp Kolašin“ je praktično jedino mjesto gdje možete dobiti validne podatke lišene kvazinauke od eksperata sa polja igre, pjesme i običaja.

Aktivnosti koje će se održavati ove godine su predavanja, radionice igara iz kolašinskog kraja, Sandžaka i Makedonije, radionice pjevanja i sviranja sa Balkana,  terenski rad i javni čas na gradskom trgu. Ovogodišnja predavanja već pobuđuju mnogobrojna interesovanja a predavači Mr Jelena Đukanović, MA Nikola Zekić, MA Marko Gošović, MA Maja Radivojević, mladi istraživači Tamara Ljesar, Luka Kosanović i Martina Trajkovska, te prof. Predrag Šušić i spec. Davor Sedlarević garant su dobijanja kvalitetnih naučnih informacije za sve koji bi željeli da usavrše svoja znanja iz pomenutih oblasti. Pored nastupa polaznika kampa, na javnom času 5. avgusta od 19.30 održaće se i takmičenje u igranju po crnogorski, uzvikivanju Oj-ha ipjevanju bez uzimanja vazduha.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Opština Kolašin, JU Centar za kulturu Kolašin, NVU CIRTIP i članovi KUD-a „Mijat Mašković“ Kolašin. Sve bliže informacije o terminima možete da dobijete na Instagram i Fejsbuk profilima KUD-a „Mijat Mašković“. Učešće na radionicama je potpuno besplatno, dakle bez ikakvih kotizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × four =