Međunarodni festival REFESTICON – Promocija knjige “Teuta kraljica Ilira” Miraša Martinovića

-Miraš Martinović je o ilirskoj povijesti na istočnoj jadranskoj obali, a poglavito o slavnoj kraljici nesretne sudbine, napisao vehementnu knjigu koja ne donosi tek posebnu i trajnu književnu vrijednost, nego ujedno i čast i ugled crnogorskoj književnosti i naciji. Svakako i albanskoj („ima i drugih nego ti“ , reče Tin, a humanist kakav je Miraš  Martinović koji „misli i na druge“, to i ostvaruje.

Ovim riječima   tekst sa naslovom  KNJIGA LJUBAVI I MUDROSTI, napisan povodom knjige Teuta kraljica Ilira Miraša Martinovića,  završava  ugledni hrvatski književnik Stijepo Mijović Kočan.  Knjiga će biti promovisana u petak 25. juna u  okviru devetog Međunarodnog festivala – REFESTICON, koji je prošle godine  za isto djelo Martinoviću dodijelio Međunarodnu nagradu Zlatni zmaj.

Izdavači su: Javni emiter Radio Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije.

O knjizi će na bjelopoljskoj promociji govoriti: Dragić Rabrenović, Blaga Žurić, Dragan Popadić i autor. Promocija će biti u kući Rista Ratkovića, sa početko u 19 časova i 30 minuta.


Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × two =