Međunarodno pijanističko takmičenje “Radovljica 2021” – Druga nagrada za crnogorskog pijanistu Andriju Jovovića


Na drugom Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Radovljica 2021” u Sloveniji, održanom u posljednjim danima oktobra, crnogorski pijanista Andrija Jovović osvojio je drugu nagradu.

U konkurenciji preko dvadeset pijanista iz cijelog svijeta, Jovović se takmičio u kategoriji do dvadesetpet godina. Nakon prve etape u kojoj je svirao djela Šopena, Skarlatija, Betovena i Monpua, prošao je u finale sa još sedam pijanista, gdje je svirao Bahovu tokatu fis-mol i Betovenove Eroica varijacije

Članovi žirija ovog pijanističkog takmičenja koje za prve tri nagrade predviđa i značaje novčane nagrade, bili su istakniti pijanisti i klavirski pedagozi iz Rusije, Jermenije, Italije, Argentine, Njemačke i Slovenije te dobro poznata imena u svijetu muzike poput Rubena Dalibatajana, Kristine Marton – Argerič, Siavuša Gadjijeva, Tereze Trevisan i Leopoda Lipštajna.

Prvu nagradu na ovom internacionalnom konkursu osvojio je češki pijanista Ondrej Zavadil, druga nagrada dodijeljena je Jovoviću a trećeplasirani je mladi srpski pijanista Vladimir Aćimović.

Nagrada u Sloveniji još je jedan od brojnih uspješnih nastupa dvadesettrogodišnjeg crnogorskog pijaniste koji je nakon školovanja u Podgorici u klasi profesorice Lidije Skender školovanje i angažman nastavio u Beču gdje je na prestižnom bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti (MDW) nakon redovnih nastavio master studije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 4 =