Međunarodno takmičenje gitarista od 1. do 3. juna u Tivtu


19. maj 2023.

– Sedamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista (Montenegro International Guitar Competition) održaće se od 1. do 3. juna u Centru za kulturu Tivat.

Takmičenje će se odvijati u dvije kategorije – solo gitara i kamerni ansambli s gitarom, a koje su podijeljenje na po sedam potkategorija u skladu sa uzrastom. Na sajtu guitarmontenegro.com zainteresovani mogu pronaći pravilnik sa propozicijama takmičenja, kao i prijavni formular. Prijave se šalju do 22. maja u ponoć.   

I ovoga puta festival pored takmičarskih, uključuje i koncertne aktivnosti. U oficijelnom dijelu programa, 3. juna sa početkom u 20h, na sceni Centra za kulturu Tivat, nastupiće poznati klasični gitarista i kompozitor iz Hrvatske, Neno Munitić. Rođen 1972. godine u Splitu, Munitić je magistrirao u klasi prof. Gorana Listeša na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“. Nakon osvajanja 1. apsolutne nagrade na 8. Međunarodnom gitarskom takmičenju „Citta di Casarza Ligure“ 2002. godine u Italiji, nastupa kao solista, te kao član raznih kamernih ansambala širom Evrope. Ostvario je saradnju sa brojnim umjetnicima širom svijeta. Pored koncertnog i pedagoškog rada bavi se i komponovanjem. Uz popularnu i scensku muziku, stvara djela za gitaru i kamerne ansamble. Publika u Tivtu imaće jedinstvenu priliku da na koncertu pod nazivom „Ribar plete mrižu svoju“ čuje dvije tradicionalne pjesme u obradi za gitaru, kao i devet originalnih kompozicija Nena Munitića.

Ove godine, pored promocije klasične gitare i klasičnog stvaralaštva, odnosno mladih, talentovanih umjetnika iz zemlje i inostranstva, kroz programski segment Festival plus, cilj je da se gitara kao instrument približi i široj javnosti. Stoga će gost ovog dijela programa biti bosanskohercegovački pjevač, instrumentalista i kantautor – Al Dino. Njegov koncert zakazan je za 2. jun u 20h, takođe u Centru za kulturu Tivat. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Budući da je festival već skoro dvije decenije povod okupljanja velikog broja mladih, njihovih roditelja i profesora, a u kontekstu dešavanja kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, a tiču se nasilja među našom djecom, želimo da muzikom pošaljemo poruku mira. Ovogodišnje izdanje festivala vidimo kao priliku da pozovemo djecu da nastave da se okupljaju oko umjetnosti i visokih estetskih standarda, te da se pridružimo naporu i potrebi da se zaustavi vršnjačko nasilje i nasilje uopšte. Muzika je jedan od najljepših čovjekovih pokretača, a njeno stvaranje i izvođenje jedno od najljepših poriva. Stoga je ovogodišnje izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista u Tivtu, koje je do sada okupilo nekoliko stotina takmičara iz preko 120 zemalja cijelog svijeta, posvećeno svoj djeci i muzici.

Festival realizuje Anagastum Guitar Society,uz podršku Centra za kulturu Tivat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 − one =