Mihailo Ražnatović – Pitomo jato

Поштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге… 
Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.МИХАИЛО   РАЖНАTOBИЋ је рођен 25. октобра 1921. године у селу Дујеви, код Pujeке Црнојевића.   Школовао се на Ободу и Цетињу. Завршио је учитељску школу на Цетињу, Филозофски факултет у Београду. Књижевним радом почео је да се бави као средњошколац. У литерарној дружини „Зора“ на Цетињу читао је прве своје саставе. Прве радове објављује крајем Другог свјетског рата. Отада се својим прилозима јавља у многим југословенским листовима, часописима и публикацијама, као и у емисијама нa радију и телевизији. Пише приповијетке, репортаже, пyтописе, чланке, критике, есеје, студије, драме и сценарија.

Био је уредник у Побједи, Омладинском покрету, Младости и РТВ Београд. Аутор је збирки приповједака: „Задимљена брда“, „Трнов цвијет“, „Мајка“, „Брисани простор“, „Јутро на језеру“, „Гнијездо на Тимору“, „Гоњени и гоничи“; прича за дјецу: „Врати се у дом мој, орле“; књига критика: „Страшно племе“. Преминуо је 2002. године. У књижевној заоставштини остала су му два необјављена романа.


КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО 
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ