Milenko Ratković – Urnebes u razredu

 

Поштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге…  

Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.

 

Миленко Ратковић је рођен 1931. године у Рапу, код Старог Бара. У литератури се појавио 1949. године када је на књижевном конкурсу награђен за приповијетку “Промјена”. Његова књига “Диоба Шуњине ђружине” (1951) прва је књига за дјецу у Црној Гори. Објавио је још осам романа и двадесетак збирки прича за дјецу. Више од 90 прича налази се у читанкама осам држава. Најпознатија од њих је прича “Писак локомотиве”. У школској лектири заступљен је књигама “Срна” и “Игралиште у парку”. Аутор је двије граматике и 16 читанки. Његови позоришни комади извођени су у Загребу, Краљеву и Подгорици. Објавио је велики број прича – само у Политици 305. О његовом стваралаштву објављено је 7 есејистичких књига.

 

 

КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО 
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ