Milion pregledanih stranica Montenegrine

 

Portal www.montenegrina.net koji prezentuje crnogorsku kulturu i nasljedje zabilježio je preko milion pregledanih strana u toku 2016 godine. Ovaj podatak čini se još značajnijim kada se uzme u obzir broj stanovnika Crne Gore, kao i činjenica da se sajt bavi isključivo kulturom, umjetnošću, naukom, tradicijom i nasljeđem – temama koje uglavnom i ne spadaju u ‘najpopularnije’.

Montenegrina.net postoji već 12 godina, a projekat je započela NVO “Infomont” još davne 2004. godine sa ciljem da na sveobuhvatan način približi kulturne i naučne vrijednosti svim generacijama, kako u Crnoj Gori, tako i u dijaspori.

Do pojave Montenegrine, u Crnoj Gori nije bilo sličnih internet projekata koji su objedinjavali sadržaje iz različitih oblasti kao što je arhitektura, antropologija, slikarstvo i primijenjena umjetnost, muzika, humor i satira, strip, istorija, arheologija, književnost, religija, jezik i slično.  Osim materijala koji čine “digitalnu biblioteku crnogorske kulture”, redovno se najavljuju i aktuelni kulturni događaji u Crnoj Gori, kao i događaja u inostranstvu koja su vezana za crnogorsku kulturu i dijasporu.

Broj korisnika Montenegrine se uvećavao iz godine u godinu pa je pristup stranicama od početnih 1770 u 2004 godini i 6598 u 2005. narastao na 485.771 u 2009., i već 819.978 u 2012 godini. Protekle 2016 godine, portal je zabilježio 1,009,938 pregledanih stranica.  

Montenegrina.net je za prethodnih dvanaest godina postala kulturna kapija Crne Gore, a gotovo cjelokupan rad svih ljudi koji su doprinijeli ovom projektu bio je volonterski. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim saradnicima i prijateljima koji su pomagali u stvaranju Montenegrine, kao i organizacijama i institucijama koje su nam prethodnih godina donirale knjige.

Značaj portala Montenegrina.net na planu prezentovanja Crne Gore i njene kultre su ogromne. Nažalost, država Crna Gora nije pronašla razlog da ozbiljnije pomogne ovakav projekat, pa se vrlo često događa da na konkurisima za sredstva koja se dodjeljuju nevladinim organizacijama, Montenegrina dobije nula eura.

 

 

 

2 Comments

  1. Vesko, čestitam na ovoj divnoj vijesti od milion pregleda u prethodnoj godini i vjerujem da će u ovoj taj rekord biti nadmašen. Hvala ti na prezentaciji, popularizaciji i afirmativnom odnosu prema crnogorskoj kulturi u okviru kojeg promovieš i stvaralaštvo svakog crnogorskog autora i umjetnika ponaosob. Portal Montenegrina unio je jedan novi ambijent u crnogorski i medijski etar pokazujući da je crnogorski kulturni djelatnik i stvaralac vrlo važan u kreiranju crnogorskog identiteta na ex-Yu sceni i šire i država to mora vrjednovati u svakom smislu. Želim tebi i Montenegrini sreću, izražavam zahvalnosti i čestitam na ovim čitalačkim lovorikama. Srećno!

  2. …Eh, šta reći osim se pohvalno izraziti za entuzijazam i ne mali trud uredništva (urednika) “Montenegrine”.
    Svaka čast i čest!
    Sande Dodevski

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + two =