Miloš Karadaglić i Avi Avital na Barskom ljetopisu u utorak, 16. avgusta


Bar, 15. avgust 2022. godine


– Koncert jednog od najpoznatijih svjetskih gitarista Miloša Karadaglića i mandoliniste Avi Avitala biće održan u utorak, 16. avgusta na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru, od 21h, u sklopu muzičke selekcije 35. Barskog ljetopisa.

U sazvučju gitare i mandoline, ovaj već uigrani dvojac, publici će se predstaviti djelima koja potpisuju Johann Sebastian Bach, Manuel de Falla, Philip Glass i Mathias Duplessy.

Karadaglićev i Avitalov prvi nastup na Ljetopisu, i u Baru uopšte, organizuje se u saradnji Barskog ljetopisa i Međunarodnog festivala KotorArt.

Miloš Karadaglić, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom The Guitar 2011. godine. Gitaru je počeo da uči sa osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Nastupao je u nekim od najvažnijih koncertnih dvorana i na velikim festivalima širom svijeta, dok je kontinuirano bio na vrhu muzičkih lista sa svojim najprodavanijim snimcima.

Jedan od vrhunaca tog perioda bio je njegov solo gitaristički recital u Royal Albert Hall-u, koji je bio prvi te vrste i veoma hvaljen od strane kritičara. Vratio se u Royal Albert 1. juna 2022.

Izdao je ukupno šest studijskih albuma: Mediterraneo, Latino, Aranjuez, Blackbird, Sound of Silence, a na posljednjem The Moon and the Forest našli su se koncerti koji su specijalno pisani za njega i koji pomjeraju granice mogućeg kada je u pitanju repertoar za gitaru i orkestar.

Tokom protekle decenije, popularnost instrumenta je eksplodirala zahvaljujući Miloševom pionirskom pristupu. Ambiciozni gitaristi mogu da uče od njega kroz Schott-ovu seriju ,,Play Guitar with Miloš“, a godine 2016. BBC Music Magazine ga je uvrstio na svoju listu „Šest najboljih klasičnih gitarista prošlog vijeka“.

Miloš Karadaglić živi u Londonu i svira na gitari Grega Smallmana iz 2007. godine.

Prvi solista na mandolini koji je nominovan za klasični Gremi, Avi Avital upoređivan je sa Andres Segovi-om zbog svog šampionskog upravljanja instrumentom i nevjerovatne virtuoznosti.

Avital je počeo da uči mandolinu sa osam godina i ubrzo se pridružio cvjetajućem omladinskom orkestru mandolina koji je osnovao i vodio njegov učitelj, violinista ruskog porekla Simcha Nathanson . Studirao je na Jerusalimskoj muzičkoj akademiji i Konzervatorijumu Cesare Pollini u Padovi.

Između ostalog, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom BBC-ja, Čikaškim simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Drezdenskom filharmonijom, Residentie orkestrom, Detroit simfonijom, a redovno je prisutan i na festivalima kao što su  su Aspen, Salzburg, Tanglewood, Spoleto, Ravenna, MISA Shanghai, Cheltenham  i Verbier,

Za njega je napisano više od 100 kompozicija, a kao ekskluzivni umjetnik Deutsche Grammophon-a, za tu producentsku kuću  je snimio pet albuma, od kojih je poslednji solo album Bach iz 2019. godine.

Cijena ulaznice za koncert na Barskom ljetopisu iznosi 10 eura, a one se mogu rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i putem društvenih mreža.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + two =