Milovan Djilas – Crnogorska obećana zemlja


Milovan Đilas, bez sumnje, veliki crnogorski pisac, u svojoj pripovjeci –Crnogorska obećana zemlja, koju je Matija Bećković uvrstio međe najljepše Đilasove pripovjetke (Najljepše pripovetke Milovana Đilasa, Prosveta, izdanje 2003. godine), je pokazao da izvanredno poznaje taj vrlo složeni mentalni sklop crnogorskog čovjeka, koji ga motiviše i pokreće na određeno djelanje, predstavljajući ga na jedan  neoubičajen i duhovit način. Možda bi ova Đilasova pripovjetka mogla da nam da odgovor na brojna pitanja i objasni mnoge dileme koje i danas muče i zbunjuju savremenog Crnogorca i bolje nam – i osvijetle i razjasne vječito složene odnose na relaciji – svoja – tuđa država,  Crnogorac – Srbin, Crna Gora – Srbija.

         Milovanu Đilasu,  ne može se, bez obzira šta ko mislio o njemu, osporiti da je bio u samom vrhu jugoslovenskog revolucionarnog  rukovodstva, i da nije ostavio snažan trag u NOB-u i socijalističkoj revoluciji, kao i da nije bio značajna figura u političkom životu nove jugoslovneske socijalističke vlasti.

         Međutim, Milovan Đilas se iskazao i kao izuzetan pisac. M. Bećković, u svom predgovoru ove knjige ističe: da je Đilasovu Novu klasu Tajms uvrstio u sto najznačajnijih knjiga u XX veku, te da je ona prevedena na više desetina stranih jezika u ukupnom tiražu od preko tri miliona primeraka i da je od ovlašćenog Oksfordskog foruma 1995. godine proglašena jednom od sto knjiga koje su najviše uticale na kulturu Zapada druge polovine dvadesetog veka.

Đilasove knjige Besudna zemlja i Roman o Crnoj Gori, skoro da nemaju premcu u crnogorskoj literaturi. I niko kao M. Đilas u svojoj literaturi nije iskazao tako poznavanje mentalnog sklopa i karaktera crnogorskog čovjeka kojeg su surove životne okolnosti oblikovale, goneći ga kao – vuka samotnjaka na golomrazici da se snalazi kako zna i umije da bi opstao.

Nadam se da će portal Montenegrina učiniti dostupnim širem čitalaštvu ovu zanimljivu i vrlo poučnu Đilasovu pripovjetku koja je možda danas aktuelnija nego ikada ranije.
CRNOGORSKA OBEĆANA ZEMLJA

Možebit je neki avizan narod i prije nas proputio za Srbiju. Ama odkad se zna za nas Crnogorce – mi za drugi put ne znamo, i čemu slomovrati kod tako široka, otvorena puta? Tu, u Srbijici, tu je za nas masno i slasno, Tu, jedva čekaju da nas zaglavare, tu nam se nude mazne žene i meke postelje. Svoja zemlja, nego šta! No nek se ni jedan Crnogorac ne prevari – e će mu majka zakukati! – da se privoli Srbiji – ode onda u ništa i glas i slas!

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU, DA OTVORITE KOMPLETNU
PRIPOVJETKU CRNOGORSKA OBEĆANA ZEMLJA


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 3 =