Miomir Maroš – Naod Zorić, slikar sa Đurđevića TarePoštovani pośetioci, sa posebnim zadovoljstvom najavljujemo da ćemo u narednom periodu objaviti priče iz knjige „Zapisana Crna Gora“, dr Miomira Maroša. Autora priča nije potrebno predstavljati, jer već skoro 20 godina, zajedno sa njim, iz svojih domova, putujemo širom prelijepe Crne Gore. Na taj način smo upoznali mnoge, do tada nepoznate i najčešće skrivene prirodne dragulje Crne Gore, ali i na svoj način neobične i osobene ljude i običaje. Slikom i riječju nam je sve dočarao, ali je i sve to zapisao, pa je tako i nastala „Zapisana Crna Gora“. Ono što je zapisano, to je i trajno. Kao što je vječna Crna Gora, tako će i ovi zapisi ostati trajni dokumenti o njoj, kao svjedočanstvo jednog vremena, ljudi i događaja.
Zahvaljujemo se gospodinu Marošu, koji nam je omogućio da njegove zapise integralno objavimo. Uživajte.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ovih zapisa sa našeg portala i njihovo dalje reprodukovanje u drugim medijima, bez odobrenja autora.

Dvadeset sedmi zapis iz ovog serijala je: Naod Zorić, slikar sa Đurđevića Tare.


KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KNJIGE
DA OTVORITE ZAPIS


BIOGRAFIJA AUTORA KNJIGE:

Miomir Maroš rođen je u Kotoru, gdje je završio  Osnovnu školu “Njegoš” i Gimnaziju.  Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2011. godine. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici UCG, na Odsjeku za novinarstvo,  odbranivši magistarski rad ,,Brendiranje crnogorskih medija“ (mentor: prof. dr  Stjepan Malović), te stekao zvanje magistra novinarstva, 2013.  Iste godine upisao je doktorske studije komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Doktorsku tezu “Karakteristike medijskih sadržaja u Crnoj Gori od 1995. do 2015.” uradio je pod mentorstvom prof. dr Fahire Fejzić Čengić i odbranio je 25.09.2017, čime je stekao akademsku titulu doktora komunikoloških nauka.

Miomir Maroš radno iskustvo započeo je 1999. godine, kao urednik-voditelj i autor je brojnih televizijskih serijala i emisija u Radio Televiziji Crne Gore. Urednik je reportažne emisije “Zapis”, koju Javni servis emituje premijerno subotom u 17h, te urednik i voditelj ljetnjeg serijala “Jutro iz gradova”.  Njegov istraživački interes je u domenu medija i komunikacija, kao i etnologije Crne Gore.  Govori i engleski jezik.  Dobitnik je Godišnje nagrade TVCG za reportažu (2005), nagrade “Wild Beauty Award” za promociju turizma Nacionalne turističke organizacije CG  (2008) i Godišnje novinarske nagrade Crne Gore koju mu je dodijelilo Društvo crnogorskih novinara (2010), kao i nagrade Turističke organizacije Podgorice i Glavnog grada za najboljeg novinara u akciji “Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu” (2016).  Kao TV autor je, već godinama u kontinuitetu, TV lice u vrhu povjerenja kod gledalaca, po relevantnim istraživanjima javnog mnjenja.

Maroš je autor 20-tak naučnih radova sa medijskom i sportskom tematikom, objavljenih u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Autor je knjige „Medijsko brendiranje u Crnoj Gori“ (Cetinje 2017). Urednik je sekcije za kulturnu antropologiju u naučnom časopisu “Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“. Predavač je novinarskih predmeta na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Nikšić i Fakultetu političkih nauka u Podgorici, te gostujući predavač na privatnim univerzitetima u Crnoj Gori.

Preko CEEPUS projekta mobilnosti održao je gostujuća predavanja na Kineziološkom fakultetu u Splitu, Zagrebu i Novom Sadu. Predavač je komunikoloških predmeta na programima stručnog osposobljavanja u Upravi za kadrove. 

Učestvovao je na međunarodnim naučnim konferencijama u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

E-mail adrese:
miomirm@ac.me
zapis@rtcg.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × five =