Miomir Maroš – Saga o Herceg NovomPoštovani pośetioci, u prethodnom periodu objavili smo dvadeset osam priča iz knjige „Zapisana Crna Gora“, dr Miomira Maroša. Sigurni smo da ste u proteklom periodu uživali u ovim divnim zapisima. Povodom 150 godina crnogorskog novinarstva, nedavno je izašlo dopunjeno izdanje Zapisane Crne Gore, koje se od prethodnog izdanja razlikuje po tome što sadrži još šest novih priča. U narednom periodu, objavićemo svih šest priča. Još jednom se zahvaljujemo Miomiru Marošu na ustupljenim pričama i vama poštovani pośetioci koji vjerno pratite sve naše objave.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje ovih zapisa sa našeg portala i njihovo dalje reprodukovanje u drugim medijima, bez odobrenja autora.

Četvrti zapis koji objavljujemo iz dopunjenog izdanja nosi naziv: “SAGA O HERCEG NOVOM”.

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KNJIGE
DA OTVORITE ZAPIS


BIOGRAFIJA AUTORA KNJIGE:

Miomir Maroš rođen je u Kotoru, gdje je završio  Osnovnu školu “Njegoš” i Gimnaziju.  Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2011. godine. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici UCG, na Odsjeku za novinarstvo,  odbranivši magistarski rad ,,Brendiranje crnogorskih medija“ (mentor: prof. dr  Stjepan Malović), te stekao zvanje magistra novinarstva, 2013.  Iste godine upisao je doktorske studije komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Doktorsku tezu “Karakteristike medijskih sadržaja u Crnoj Gori od 1995. do 2015.” uradio je pod mentorstvom prof. dr Fahire Fejzić Čengić i odbranio je 25.09.2017, čime je stekao akademsku titulu doktora komunikoloških nauka.

Miomir Maroš radno iskustvo započeo je 1999. godine, kao urednik-voditelj i autor je brojnih televizijskih serijala i emisija u Radio Televiziji Crne Gore. Urednik je reportažne emisije “Zapis”, koju Javni servis emituje premijerno subotom u 17h, te urednik i voditelj ljetnjeg serijala “Jutro iz gradova”.  Njegov istraživački interes je u domenu medija i komunikacija, kao i etnologije Crne Gore.  Govori i engleski jezik.  Dobitnik je Godišnje nagrade TVCG za reportažu (2005), nagrade “Wild Beauty Award” za promociju turizma Nacionalne turističke organizacije CG  (2008) i Godišnje novinarske nagrade Crne Gore koju mu je dodijelilo Društvo crnogorskih novinara (2010), kao i nagrade Turističke organizacije Podgorice i Glavnog grada za najboljeg novinara u akciji “Biramo najbolje u turizmu i ugostiteljstvu” (2016).  Kao TV autor je, već godinama u kontinuitetu, TV lice u vrhu povjerenja kod gledalaca, po relevantnim istraživanjima javnog mnjenja.

Maroš je autor 20-tak naučnih radova sa medijskom i sportskom tematikom, objavljenih u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Autor je knjige „Medijsko brendiranje u Crnoj Gori“ (Cetinje 2017). Urednik je sekcije za kulturnu antropologiju u naučnom časopisu “Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“. Predavač je novinarskih predmeta na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Nikšić i Fakultetu političkih nauka u Podgorici, te gostujući predavač na privatnim univerzitetima u Crnoj Gori.

Preko CEEPUS projekta mobilnosti održao je gostujuća predavanja na Kineziološkom fakultetu u Splitu, Zagrebu i Novom Sadu. Predavač je komunikoloških predmeta na programima stručnog osposobljavanja u Upravi za kadrove. 

Učestvovao je na međunarodnim naučnim konferencijama u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

E-mail adrese:
miomirm@ac.me
zapis@rtcg.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =