Miraš Martinović na Festivalu poezije u FrancuskojCrnogorski pisac Miraš Martinović, na poziv organizatora, predstavljaće  Crnu Goru na Festival VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će se od 19. do 27. jula održati u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Festival se održava već dvadeset i dvije godine i  svake godine devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako  bi otkrili savremenu poeziju,  sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta. Pjesnici iz više od četrdeset zemalja  predstavljaju sve obale: afrički Mediteran, Mediteran Balkana, Latinski Mediteran, Istočni Mediteran, kao i peti Mediteran, onaj koji je istorija „izvezla“ u svijet: Prekomorski Atlantik, Zapodna Afrika, Utremer, Frankofonija… Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, koja se upućuje svima. Na takvo pitanje prema svijetu, a time i prema drugima, Festival poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Tokom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdavača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu  savremene meditarnaske poezije. Veliki broj susreta uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike i omogućava susrete između pjesnika i izdavača. Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjesta povezana s kulturnim dobrima grada, na brodovima…a tu su javna čitanja, debate, muzički programi, potpisavanja knjiga, stoji u pismu – pozivu Mirašu Martinoviću, koji potpisuje direktorka festivala Maïthé Vallès-Bled

-Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manfestacfiji, te činjenicom da će se glas  moje zemlje čuti na obalama južne Ffrancuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski jezik. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i priordno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji.  Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama, kazao je Martinović u izjaci za novinare.

Foto: http://voixvivesmediterranee.com

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca. U literaturu je ušao knjigom „Mit o Trešnji“ (prvijenac nagrađen književnim priznanjem Lazar Vučković). Na regioinalnim i širim prostorima postao je prepoznatljiv po antičkim temama i zaboravljenim pejzažima Crne Gore koje je oživio u romanensknoj prozi: „Putevi Prevlise“, „Otvaranje Agruvijuma“, „Teuta, Snovi u Doklei“ i „Antički gradovi/snovi i sudbine“Objavio je i romane: „Jeretik“, „Vavilonski mudraci“, „Poslednji Eshilov dan“, „Harfistkinja iz Ura“, roman o Njegošu „Drugoga sunca luče“ i knjigu priča „Povatak u Aleksandriju“. Bogatu stvaralačku riznicu Martinović upotpunjuje pjesničkim knjigama: „Nevidljivi ljetopis“, „Govor kraljeva“, „Govor zemlje“, „Sašpatavanje s memorijom“, „Luk i lira“, „Glasovi iz kamena“ i „Dan koji nije prošao“. Djela su mu prevođena na nekoliko jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog grada u kome živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.