Miraš Martinović predstavlja osobenosti i kulturu Crne Gore u FrancuskojCrnogorski pisac Miraš Martinović putuje u Francusku gdje će predstavljati Crnu Goru na Festivalu VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), od 19. do 27. jula 2019. godine, u gradu Setu, na francuskoj rivijeri. 

Direktorka festivala, Maïthé Vallès-Bled, u pozivu je naznačila da festival traje već 22 godine i svakog ljeta, devet dana u julu prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili savremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku istoriju i geografiju, uprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta. Pred put u Francusku, na pitanje kako vidi sebe među pjesnicima koje zapljuskuje isto more,  te koje će poruke odaslati sa te važne manifestacije, Martinović kaže:

– Radi se o značajnom Festivalu koji baštini dugu tradiciju, a njegov osnovni moto je upravo povezivanje kultura i duhovnosti zemalja koje spadaju pod naslovnicu Mediteran, mediteransko nasljeđe, stvarnost i vizije, perspektive… sve ono što stvara veze i pravi postojane kopče između naroda i država, kultura i jezika… Kako je kompletno moje djelo stvarano u duhu tih veza, mediteranskih civilizacija, njihove burne prošlosti, ponosan sam na činjenicu da je neko prepoznao ono što radim, način kako radim i poruke koje arikulišu moje knjige… Naravno, svoju zemlju ću predstavljati na najbolji način. A prije svega, kao civilizacijsku čitanku, ispisanu  dugom tradicijom i stoljećima koja su stvarala tu tradiciju, profilišući je u jedinstven kulturni uzorak. Radiću da za Crnu Goru zaintresujem učesnike Festivla i publiku koja prati raznovrsne programe, na različitim mjestima i u različitim ambijentima, kaže Martinović.