Mirko Kovač – Dobitnik nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša” za 2012. godinu

 

 

GRAD TEATAR BUDVA

 

Dobitnik nagrade JU “Grad teatar” za književno stvaralaštvo “Stefan Mitrov Ljubiša” za 2012. godinu je pisac Mirko Kovač.

Žiri, koji je i ove godine radio u sastavu Vladislava Gordić Petković iz Srbije, Roman Simić Bodrožić iz Hrvatske i Dragan Radulović, iz Crne Gore koji je i predsjedavao žirijem, jednoglasno je donio odluku da Mirko Kovač bude dobitnik ovogodišnje nagarde.

U obrazloženju žirija se kaže:

Mirko Kovac“Mirko Kovač je pisac čije je književno djelo bogato i razuđeno, jer skoro da nema prozne forme u kojoj se ovaj autor nije uspješno okušao: romansijer, pisac priča, esejista, pisac drama i scenarija za filmove… Vrijednost njegovog djela je prepoznata i daleko izvan granica bivše Jugoslavije, o čemu najbolje svjedoče brojne nagrade i prijevodi njegovih knjiga u inostranstvu. U svom romanu „Grad u zrcalu“, (koji je objavljen 2007. u Zagrebu, a 2008. u Beogradu) autor  veoma diskretno, ali i nedvosmisleno, svoj tekst oslobađa „duha težine“, nije više u pređašnjoj mjeri gnjevni „skrnavitelj mitova“, bolno nemilosrdan u rekonstrukciji vlastitog nasljeđa. Naprotiv, ovaj roman je ubjedljivo svjedočanstvo o pronalaženju odgovarajuće forme za konačno izmirenje sa vlastitom sjenom. U njemu se jasno demonstrira umijeće pripovijedanja o najintimnijim događajima iz prošlosti, dakako bez patetike, ali i bez one vještačke distance u tekstu za koju je očito da je postignuta uz ogroman napor pisca i koja na kraju uspijeva tek da uništi svaku osjećajnost i djelo liši života.

Na pitanje da li se roman „Grad u zrcalu“ može nazvati autobiografskim, odgovor je potvrdan. Riječ je uistinu o djelu koje sadrži snažne autobiografske elemente, za bitnu nijansu prisutnije nego što je to bio slučaj sa ranijim knjigama ovog pisca, iako je umetanje autobiografskih momenata u tkivo umjetničke proze oduvijek bio jedan od Kovačevih omiljenih postupaka. Međutim, tragati za tim momentima, utvrđivati što se zaista dogodilo, a što je tek plod autorove imaginacije – čini se kao zaludna rabota. Roman „Grad u zrcalu“ je književno-umjetničko djelo vrhunskog ostvarenja, a jedna od karakteristika takvih djela jeste da je u njima sve autobiografsko, čak i citat. I ne samo to, ne samo da su takva djela stvarne autobiografije pisaca, nego zbog svoje umjetničke snage i stepena estetske ostvarenosti lako mogu postati – a često i postaju –  autobiografije svojih čitalaca.

 Neodvojivi dio stvaralaštva Mirka Kovača svakako jesu i njegovi intervjui i eseji u kojima se javno suprotstavljao dominantnom nacionalizmu devedesetih godina sa jasno određenih pozicija liberalne demokratije i antifašizma. Zbog jedinstva izuzetne literature i političkih stavova kojima je branio čovjeka i njegovo pravo na dostojanstven život, djelo Mirka Kovača predstavlja posebnu vrijednost u književnostima jugoslovenskih naroda, tim prije što im podjednako i pripada. Rukovodeći se kriterijumima i tradicijom dodjeljivanja nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“ žiri se opredijelio za autora čije djelo i angažman značajno obogaćuju našu književnost.“

Pres služba “Grada teatra”