Mjesec evropskog filma u Crnogorskom narodnom pozorištu


Filmski program u Podgorici počinje 1. decembra projekcijom jednog od najiščekivanijih regionalnih filmova 2022. godine – crnohumornom dramom ,,Praznik rada” na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova. Najnoviji film proslavljenog reditelja Pjera Žalice, oborio je rekorde gledanosti na Sarajevo film festivalu dok je na festivalima Warsaw Film Festival i LIFFe pokupio nagrade žirija i publike. Glavni lik filma je Armin, koji se za prvomajske praznike vraća u Bosnu i Hercegovinu kako bi posjetio oca Fudu. Upravo se oženio i želi ga iznenaditi dobrim vijestima, ali pri dolasku kući saznaje da je Fudo uhapšen – bez jasnog razloga zašto. Dok se Armin upušta u avanturu otkrivanja istine, njegove komšije slave Praznik rada.

Narednog dana na repertoaru u Crnogorskom narodnom pozorištu je selekcija kratkih crnogorskih filmova (,,Orlovsko gnijezdo”, r. Milija Šćepanović, ,,Mar”, r. Milorad Milatović, ,,Ime mi je Ana”, r. Bojan Stijović i ,,Naročita svojstva”, r. Tamara Milošević), makedonski film ,,Sestre” (Dina Duma)  i kanski pobjednik ,,Trougao tuge” (Ruben Östlund).

Za kraj programa fokus je na portugalskoj i španskoj kinematografiji. U partnerstvu sa Beast International Film Fest-om organizuju se projekcije kratkih portugalskih filmova sa queer tematikom (“All those sensations in my belly”, r. Marko Dješka, “Tracing Utopia”, r. Catarina de Sousa i Nick Tyson, “Island”, r. Cláudia Varejão i Joana Castro).

Na večernjim projekcijama 3. decembra biće prikazani  portugalski hibridni dokumentarni film ,,Metamorfoza ptica” (Catarina Vasconcelos) koji je premijerno prikazan na Berlinalu gdje i  dobilo nagradu kritike FIPRESCI kao i ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda za najbolji film ,,Alkaras” (Carla Simon).

Mjesec evropskog filma je inicijativa Evropske filmske akademije koja je podržana kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Organizatori događaja u Crnoj Gori su NVO Podgorica film festival i producentska kuća Atomic Production & Rental u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore. Organizaciju Mjeseca evropskog filma su podržali Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Crnogorsko narodno pozorište, Kulturni centar Bar, Centar za kulturu Mojkovac, Ambasada Španije u Beogradu i Centar savremene umjetnosti.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + 7 =