Mobilna književna rezidencija Čelobrdo – Književni hepening u javnom prostoru rezidencije

 

 

U okviru četvrte Mobilne književne rezidencije u Crnoj Gori, koja je u toku u selu Čelobrdo iznad Sv. Stefana, u subotu 7.oktobra 2017. godine, biće održan književni hepening u javnom prostoru rezidencije na temu doživotne slobode kroz dijalog poezije, proze i rokenrola.

Dan kasnije, u nedjelju 8.oktobra, u budvanskom Starom gradu u kafeu CASPER, od 21 sat će se predstaviti pisci koji trenutno borave na rezidenciji: Asja Bakić iz Zagreba i Đorđe Šćepović iz Podgorice, kao i rok autori snažnog senzibiliteta – frontmen crnogorskog alt-rok benda Autogeni trening Dino Kapetanović, rok poeta Nikola Vranjković koji je vodio srpski sastav Blockout, te Nebojša Simeunović lider beogradske rok grupe Dža ili Bu. Gost večeri biće pjesnik i član sastava Vrpca i dua Beatz & Rhymes iz Podgorice – Braco Subotić.

Rezidencija na Čelobrdu, prema planiranom tempu dešavanja, ulazi u dane otvorenih i neformalnih nastupa autora, ovogodišnjih učesnika. Organizatori rezidencije, ZMUC iz Beograda i  ZA DRUGA iz Petrovca, su tokom prvog dijela trajanja rezidencije učesnike predstavili pozvanoj publici u ambijentu kuće na Čelobrdu, kao i u jazz-klubu EVERGREEN u Kotoru.

Književnici Zvonko Karanović i Vladimir Jovanović iz Beograda, Faruk Šehić iz Sarajeva, Katarina Sarić iz Budve, te osnivač i tekstopisac splitskog hip-hop benda TBF Saša Antić – tokom diskusija na rezidenciji razmišljali su na temu doživotne slobode kroz svoj autorski pristup. Polemisanje na temu koja je moto ovogodišnje rezidencije, pokazalo je da se o slobodi pojedinca i zajednice može govoriti i sa filozofskim stavom, ali i otvoreno kroz lični kredo učesnika.

Suprostaviti se konvenciji i ljudskim slabostima koje generišu neslobodu  čovjeka u savremenim društvima – bio je suštinski idiom promišljanja među autorima. U takvom ambijentu je tročasovni književni maraton u konobi rezidencije imao svoju aktivnu publiku i predstavljao je suštinski karakter ovakvog vida okupljanja raznovrsnih autora.

Četvrta po redu Mobilna književna rezidencija u selu Čelobrdo traje do 10.oktobra, uz podršku međunarodne literarne mreže Traduki.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 10 =