Moderna galerija Podgorica – Otvaranje izložbe “Sjećanje” Željka Reljića


U petak, 04.02. u Modernoj galeriji, sa početkom u 19h biće upriličeno otvaranje izložbe “Sjećanje” umjetnika Željka Reljića.

“Željko Reljić već je svojim dosadašnjim stvaralaštvom jasno i precizno ukazao na pravac i osnovne odrednice unutar kojih će se, nesumnjivo, u bližoj budućnosti kretati njegova skulptorska interesovanja. U pitanju je profilirana figuracija s ljudskim tijelom kao svojevrsnim posrednikom, između spoljašnje pojavnosti te unutrašnjih psiholoških stanja. Drugim riječima, umjetnik na specifičan i prepoznatljiv način, uspostavlja ravnotežu između forme i sadržaja, postavljajući ih u ravnopravne i dinamične dijalektičke odnose. Ovaj kompleksni ciklus posvećen odrastanju i sjećanju na to vrijeme, stvarajući zasebni imaginarni, samostojeći svijet, prepun uzajamno povezane simbolike, isječcima kadrova prisjećanja, koji se čudesno nadovezuju jedan na drugi, ali uvijek ostajući jedinstveni i neponovljivi.”, zapisala je kustoskinja izložbe Petrica Duletić.

Reljić je rođen 1976. godine u Bazelu, Švajcarska. Diplomirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi prof. mr. Pavla Pejovića; magistrirao je na istom fakultetu 2007. godine takođe iz oblasti  vajarstva u klasi prof. mr Milivoja Babovića. Trenutno je na doktorskim studijama na SP vajarstvo Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radio je kao saradnik u nastavi na SP vajarstvo FLU Cetinje. Obavljao je funkciju prodekana za nastavu na FLU Cetinje. Imao je preko 15 samostalnih izložbi (slike, skulpture, crteži i instalacije) u zemlji i inostranstvu.  Učestvovao je na brojnim kolektivnim međunarodnim i regionalnim izložbama, od kojih su značajnije: “Tra Europa e Mediterana”, Pulja/Bari, (2006); “URBAN CLEANER”, Bijenale arhitekture Venecija, (2012); “Bienale Arcipelago Mediterraneo – Imago Mundi”, Palermo, (2016).  Dobitnik je značajnih nagrada iz oblasti likovne umjetnosti. Član je ULUCG od 2007. godine.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić.

Izložba će biti otvorena do 04.03.2022. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 1 =