Mojkovac – Održano književno veče posvećeno časopisu “Grlica”

 

Matica crnogorska Ogranak Mojkovac i Književni klub “Grlica” Mojkovac organizovali su 23. oktobra 2015. godine, KNJIŽEVNO VEČE,  povodom 180-godišnjice izlaska Njegoševog časopisa Grlica.

Tim povodom, mnogi mediji su napravili izvještaj sa književne večeri. Prenosimo tekstove koji su objavljeni na portalu RTCG, autora Vukomana Kljajevića od 24. oktobra, kao i tekst koji je objavila Pobjeda 26. oktobra 2015. godine.

 

RTCG, 24.10.

Jedan od najvrjednijih spomenika CG kulture

Povodom 180 godina prvog crnogorskog časopisa za kulturu i književnost „Grlica“, koji je pokrenuo Petar II Petrović Njegoš, u Mojkovačkom Centru za kulturu „Nenad Rakočević“, u organizaciji Matice crnogorske, sinoć je održano književno veče na kojem su govorili Vladimir Vojinović i Borislav Jovanović.

 

Mojkovac - Knjizevno vece posveceno Grlici

Grlica vodila ka učvršćivanju države i dinastije, ka razvijanju svijesti
o sopstvenom izrazu, pa i jezičkom, ka nacionalnom osvešćivanju
i ujedinjenju crnogorskih plemena

I pored činjenice  da  Njegoševa „Grlica“ nije predstavljala ništa revolucionarno u oblasti časopisa tog vremena, njen značaj za Crnu Goru je izuzetan i višestruk, ocijenio je sinoć na književnoj večeri povodom 180 godina od prvog štampanja „Grlice“, Vladimir Vojinović.

„Časopis Grlica je jedan od najvrijednijih spomenika crnogorske kulture. Ne samo zato što se pojavila u vrijeme sveopšte nepismenosti, ne samo što je značila za Crnu Goru hvatanje romantičarskog voza, ne samo zato što je afirmisala umjetnost i kulturu. Grlica je vodila ka učvršćivanju države Crne Gore i dinastije Petrović, ka razvijanju svijesti o sopstvenom izrazu, pa i jezičkom, ka nacionalnom osvešćivanju i ujedinjenju crnogorskih plemena“, rekao je Vojinović.

Borislav  Jovanović je posebnu pažnju posvetio samom nazivu časopisa, ističući da je on bio više nego neobičan, jer je bio previše lirski u jednom epsko-ratničkom okruženju.

„Mislim da je Njegoš već na početku svoje vladavine nazivom Grlica htio označiti viziju svijeta za kojim je čeznuo. Kao da je htio podsjetiti na Hegelovu teoriju o neophodnosti stvaranja svjetskog mira i dolaska konačnog kraja istorije. Možda je u ime toga i sam hranio grlice, vrstu goluba, na svom dlanu i rado ih slušao pored prozora svoje manastirske sobe, odnosno u manastirskoj bašti, čineći makar kratko bjekstvo od svakodnevnih leleka, tužbalica i pogibija, kojima je obilovala Crna Gora“, istakao je Jovanović.

Književno veče su organizovali  mojkovački ogranak Matice crnogorske i mojkovački  književni klub „Grlica koji je osnovan prije dvije godine.

 

POBJEDA, 26. oktobar

Pobjeda 26. oktobar 2015 - Ogrlica