Momčilo Zeković Zeko – Roman “Muško-ženske puzzle (Knjiga o njoj)”


“Muško-ženske puzzle (Knjiga o njoj)” autora Momčila Zekovića Zeka je moderno napisan roman, koji govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onome, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem. Kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat. Od autora-muškarca sasvim neočekivano, onako, kako to nismo imali prilike da čitamo.

Predgovor knjige, na jedan isto tako poseban način, napisale su profesorica Smilja Vukićević i poznata beogradska hipnoterapeutkinja dr Gordana Baroš.

“… Tekst-metoda razotkrivanja frustracija, neuroza, kompleksa, psihoza…na primjeru ispovjedne literature. Ali, Zeković je ovim romanom apsolvirao profesora Frojda. Sam se izpsihologizirao, sam raslojio, sam razotkrio, sam izvrnuo pred nas “džep – sebe” pun tajni. Doktor Sigmund bi rekao: “Bravo, momče! Nemam šta da dodam!” napisala je urednica izdanja profesorica Smilja Vukićević.

. „…Kada spoznamo osećanja u sebi, tek tada prihvatamo i spoznajemo sebe, svoja uverenja i tek onda smo spremni da razumemo našu realnost i menjamo život. Tada smo spremni da učimo svrhu duhovnog postojanja, jer duša uči samo na osnovu osećanja i to je tako jednostavno. Da bi doživela osećanja, potrebni su joj dogadjaji i iskustva sa onim oko sebe. Tada nastaje mozaik života, puzle koje treba spojiti, uklopiti, ne bi li osetili sreću, ljubav, mir, harmoniju…Baš to ilustruje ova knjiga. To se ne uči u školama i fakultetima, to se uči u lekcijama koje se zovu jednom rečju ŽIVOT. Svaki dan našeg života je jedna stranica, jedna puzla, a nekada su potrebni dani i dani, meseci i godine da puzle postavimo na pravo mesto i osetimo mir i bezuslovnu ljubav i ispišemo kartu našeg života koja glasi: ,,To što tražim pronašao/pronašla sam u sebi”- dr Gordana Baroš

U pogovoru knjige književnici Pavle Goranović i Andrej Nikolaidis su napisali:

„Momčilo Zeković Zeko pripada onim stvaraocima koji neprestano istražuju mogućnosti umjetničkog iskazivanja i tumačenja. Uvijek sklon (samo)ironiji, ali i oprobavanju u raznovrsnim formama, ovaj autor je iz knjige u knjigu drugačiji, inovativniji i spremniji za kreativne eksperimente.
Nakon, za naše prilike istinskog multimedijalnog događaja, odnosno pojave „Džepa sa tajnama“ kao svojevrsne poetsko-muzičke rekapitulacije, Zeković se javlja sa novim proznim ostvarenjem „Muško-ženske puzle“ u kome prepoznajemo njegov osobeni pečat, ali i otvorenost ka novim istraživanjima sebe i okoline, te samog dosezanja svijeta oko nas. Na umjetnički, urbani i ako hoćete – rokerski način. Način vječito neprilagođenih, način nepristajanja.
Ovo je neobična slovarica, sastavljena je iz više povezanih cjelina kroz koje se, kolokvijalnim rječnikom i opuštenim jezičkim vragolijama, analizira složeni muško-ženski odnos, no kroz perspektivu uglavno suprotnu od uvriježenih, muških vizura. To svjedoči o samosvjesnom autoru, koji svoj anti-dnevnik ne postavlja na klišeima, već temelji na ironijskom odnosu prema sebi i okolini. Prilično razuzdani jezik nas navodi na lakoću izraza, no ne umanjuje kompleksnost teme, s tim što nailazimo na muzičke, likovne ali i filozofske asocijacije…Muško-ženske puzle su roman koji će se čitati u dahu, jer možemo da pratimo te složene mijene stvaralačkog Ja…”, rekao je književnik Pavle Goranović.
”Muško-ženske puzle” su ozbiljna knjiga o ozbiljnim stvarima. Koja je napisana i biće objavljena u vremenu – nenaklonjenom istinskoj književnosti, nenaklonjenom duhu – kada su takve knjige rijetke.
Zeković pripovijeda suvereno i misli jasno. Duhovit je, lucidan. Melanholično tečno, bez vidljivih montažnih rezova pretapa sa ludističkim. Izmjene intonacije doprinose dinamici teksta. Uspijeva pronaći drugačiji, novi ugao. Stoga je ovo knjiga van šablona – što je ozbiljan kompliment danas, kada je sve i svakako već napisano.
“Muško-ženske puzle” su i vrlo lična knjiga o starenju. Zeković iz ličnog plana vrlo vješto seli u “opšti”, pa govoreći o svom junaku govori o našem vremenu i svim njegovim (anti)junacima. To je knjiga o vremenu koje je sve nas učinilo daleko starijima no što jesmo. Ovo je mudra knjiga, a Zekovićeva je mudrost od one koju donosi samo protok godina.
Iz knjige u knjigu Zekovićev stil je sve precizniji i uglačaniji – a pisac je, na koncu, stil, baš kao što je to i čovjek. Što će reći da Zeković svakom knjigom postaje sve bolji pisac”, kaže u svom pogovoru književnik i publicist Andrej Nikolaidis.

Knjiga je objavljena za izdavačku kuću Svila produkcija (www.svila.me) koja poslednjih godina prati rad Zekovića kao autora, uz sufinansiranje Ministarstva kulture za stvaralastvo iz 2018.godine. Idejno rješenje naslovne strane je rad akademskog slikara i bivšeg rokera Romana Đuranovića. Za dizajn je zaslužan tim Garaža design-a (Filip Perović i Radoje Vešović) iz Podgorice. Lektor ovog izdanja je književnica gđa Nada Bukilić, za korekturu i redakturu svoje vrijeme su posvetile profesorice Marina Vemić i Sonja Šaković. Fotografija autora u knjizi je rad gđe Vesele Radović Mišković.

Knjigu će uz promocije koje će se održavati već nakon 20 -tak dana od početka distribucije, pratiti i kompozicija “FACE À FACE” koja je snimljena u tri verzije, za različita raspoloženja tokom čitanja: Tango, Lounge chill out (autor Momčio Zeković Zeko, aranžer Saša Gajić), dok je za remix u deep house varijanti zadužen producentski dvojac Ivan Tadić i Dušan Nikčević koji počinju svoj rad pod imenom LAKSHMI. Za video materijale je zadužena Bubulj Produkcija: Dejan Senić i Branko Maljević

Ovo je četvrta Zekovićeva knjiga, nakon kratkih priča “ Gravitacija istine”(1998), dva iznadanja romana “Zaliveni fikus”(2004), knjige poezije i CD-a “Dzep sa tajnama”(2017).