Montevideo: Otvoren počasni konzulat i osnovana Crnogorska zajednica Istočne Republike Urugvaj

 

U Montevideu je 12. juna 2015. godine održana osnivačka skupština Crnogorske zajednice Istočne Republike Urugvaj. Crnogorski iseljenici imaju dugu tradiciju organizovanja u Urugvaju, budući da je prvo crnogorsko društvo osnovano još 1912. godine u gradu Karmelo (Carmelo). Nova moderna zajednica će funkcionisati u pravcu jačanja institucionalnih veza sa zemljom porijekla, popisivanja građana Urugvaja porijeklom iz Crne Gore, kao i na realizaciji brojnih drugih projekata. Takođe, sarađivaće usko sa sličnim organizacijama u regionu, kao što je Crnogorska zajednica Buenos Ajresa i dr, a pružiće i svoj doprinos formiranju krovne organizacije na kontinentu.

Otvaranje konzulata u Urugvaju 3Na osnivačkoj skupštini govorili su ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović, počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić, počasni konzul Crne Gore u provinciji Buenos Ajres Huan Karlos Laković, sekretar crnogorske zajednice Buenos Ajresa Sofija Lakonić. Za predśednika Crnogorske zajednice Istočne republike Urugvaj izabran je gospodin Tomaš Šaranović, a delegirano je četrdeset članova skupštine ove najmlađe organizacije u crnogorskom iseljeništvu.

Dan ranije, 11. juna 2015. godine svečano je otvoren Počasni konzulat Crne Gore u urugvajskoj prijestonici Montevideu uz prisustvo brojnih zvanica, i više od 30 počasnih konzula drugih zemalja. Prisutne su pozdravili ambasador Gordan Stojović i Počasni konzul Crne Gore u Montevideu, Mario Klisić. Stojović je istakao važnost otvaranja počasnog konzulata u zemlji koja je po ekonomskom sistemu veoma slična Crnoj Gori, sa kojom postoje čvrsti osnovi za jačanje ekonomskih veza i u kojoj živi brojna iseljenička zajednica.

On je podśetio na dugu tradiciju odnosa dvije zemlje koja datira još od druge polovine 19. vijeka kada je kapetan Jovan Vukasović sa brojnim drugim iseljenicima iz Crne Gore učestvovao u formiranju prve urugvajske flote, izgradnji brodova i uspostavljanju direktnih brodarskih linija.

 

Otvaranje konzulata u Urugvaju

Otvaranje konzulata u Urugvaju 2

 

 

Izvori:
Tekst – Uprava za dijasporu (1) (2)
Fotografije – CDM  (1 2 3)