MSUCG: Crnogorski paviljon na ovogodišnjem Venecijanskom Bijenalu bilježi veliki uspjeh i privlači pažnju prestižnih međunarodnih medija

Od otvaranja Bijenala, crnogorski paviljon, posjetilo je više od dvije hiljade posjetilaca, uključujući I mnoge ugledne goste i stručnjake iz svijeta umjetnosti. Među njima se ističe posjeta Hansa Ulricha Obrista, jednog od najuticajnijih kustosa današnjice, koji je posjetu podijelio sa svojim pratiocima na Instagramu, dodatno promovišući crnogorski paviljon.

Podsjećamo da je izvršni producent ovogodišnjeg projekta Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, te da je komesar paviljona dr Vladislav Šćepanović, a da Crnu Goru na ovogodišnjem Bijenalu predstavlja projekat “It Takes An Island To Feel This Good”, koji potpisuju umjetnica Darja Bajagić i kustoskinja Ana Simona Zelenović. Generalni pokrovitelj učešća na Bijenalu je Ministarstvo kulture i medija.

Izložba je privukla značajnu pažnju međunarodnih medija. DSCENE Guide je uvrstio crnogorski paviljon među deset najboljih na ovogodišnjem Bijenalu, u svom vodiču “Top 10 Picks from the Venice Biennale 2024 Exhibition”. Osim toga, prestižni medij Esquire Italia i The Art Daily prepoznali su kvalitet i inovativnost paviljona. U članku “Changes in Destination” za The Art Daily, Andrea Contin je istakao crnogorski paviljon kao nezaobilaznu destinaciju, a Esquire Italia je, takođe, pohvalio postavku u svojoj recenziji.

Doprinos kustoskinje Ane Simone Zelenović istaknut je i u višestranom prikazu “The New Now”, objavljenom u nedavnom izdanju časopisa CURA – kuratorske i uredničke platforme sa sjedištem u Rimu. Ovaj prikaz sadrži esej kustoskinje koji dodatno obrazlaže kontekst i značaj izložbe.

U pripremi je i intervju Darje Bajagić za Louisiana Channel, poznati web i TV kanal povezan s Louisiana Muzejom moderne umjetnosti u Danskoj, koji će biti objavljen ovog ljeta. Ovaj intervju će pružiti dublji uvid u umjetnički rad i proces stvaranja postavke crnogorskog paviljona.

Venecijansko Bijenale 2024. tek je započelo, a izložba traje sve do kraja novembra. S obzirom na uspjeh prethodnih godina, gdje je 59. Bijenale 2022. godine privuklo preko 800.000 posjetilaca, očekuje se da će ovogodišnja posjećenost nadmašiti taj broj. Stoga se radujemo još većem broju posjetilaca i dodatnoj pažnji koju će crnogorski paviljon zasigurno dobiti.

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore nastavlja svoju misiju promovisanja crnogorskih umjetnika i kulture na globalnoj sceni, a od izuzetnog nam je značaja što možemo predstaviti ovaj projekat na jednom od najprestižnijih umjetničkih događaja u svijetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × 1 =