MSUCG: Izložba “Crna Gora danas” – tematska istraživanja u okviru savremene crnogorske umjetnosti

Izložba “Crna Gora danas” predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji MSUCG realizuje u ovoj godini, a koji je pokrenut u septembru 2023. godine sa ciljem da prikaže istraživanje koje je kustoskim intervencijama naglasilo veze, paralele, različitosti i potencijale raznovrsnih umjetničkih praksi.

Izložba će se realizovati u pet izlagačkih prostora, i to – Dvorac Petrovića (kustoskinje Anita Ćulafić, Maja Dedić i Natalija Vujošević), Perjanički dom (kustos Dušan Đukić i kustoskinje Milica Bezmarević i Natalija Đuranović), Galerija MSUCG (kustoskinje Anja Marković i Teodora Nikčević), Umjetnički paviljon ULUCG (kustoskinje Biljana Keković i Nikolina Zuber) i Galerija RTCG (kustoskinja Andrea Pajković i kustos Vuk Vuković), a izložba će biti otvorena od 04.06 – 06.09.2024. godine.

Izložbe su koncipirali kustosi i kustoskinje MSUCG, a kustoska vizija, temeljena na povezanosti umjetničkih djela kroz temu, motiv, kompoziciju i ideju sličnosti, oblikovala je koncepcije izložbi i izbor radova umjetnika unutar pet izložbenih prostora.

Aktivnosti predviđene projektom jesu izložbe, publikacije i prezentacija crnogorske savremene umjetnosti u našoj državi i van njenih granica, kao i edukativni programi namijenjeni stručnoj i široj javnosti. Osim navedenih, aktivnosti predviđene projektom jesu i formiranje baze podataka o svakom crnogorskom umjetniku i praćenje cjelokupne umjetničke scene.

“Značaj projekta ogleda se i u obnavljanju i stvaranju novih veza između umjetnika, kustosa i publike. Projekat teži da bude dinamična platforma koja spaja umjetnike svih generacija i medija, nudi prostor za inovaciju i umjetničko istraživanje, što je ključno za razvoj bogate i raznovrsne umjetničke scene u Crnoj Gori. Ova inicijativa ima potencijal da postane pokretač promjena, da ojača umjetničku zajednicu i pruži publici jedinstvenu priliku da se upozna sa širokim spektrom koji nam nudi savremena crnogorska umjetnička scena”, istakle su Maša Vlaović i Marina Šaranović, koordinatorke projekta, u tekstu publikacije koja će pratiti izložbu.

One su kazale da projekat “Crna Gora danas” pruža umjetnicima priliku za međusobno povezivanje, razmjenu iskustava i produbljivanje kreativnih saradnji.

“Takav pristup ne samo da podstiče dijalog, već i omogućava različitim umjetnicima da doprinesu crnogorskoj umjetničkoj sceni pridružujući sopstvene glasove i perspektive. Projektom, izložbama i publikacijama želi se predočiti crnogorska savremena scena van granica naše zemlje i već su u tom smislu sklopljeni prvi dogovori i saradnja sa značajnim međunarodnim institucijama kulture. Posebno ističemo to što se ovim projektom ukazuje na važnost umjetnosti i na njenu ulogu u životu zajednice”, zaključile su Vlaović i Šaranović u pratećem tekstu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + twelve =