MSUCG – Književno veče fantastike Marijane Terić


Muzej savremene umjetnosti Crne Gore organizuje Književno veče fantastike Marijane Terić koje će se održati u poneđeljak, 6. novembra, s početkom u 19 časova, u Dvorcu Petrovića.

Na književnoj večeri istaknuta književnica Marijana Terić, prva doktorka fantastike u Crnoj Gori, predstaviće svoje najnovije djelo “Fantastika Montenegrina”. Ova knjiga donosi izvanredne priče crnogorskih autora druge polovine 20. vijeka, doprinoseći razvoju književnosti fantastike u zemlji.

Pored Marijane Terić, na događaju će govoriti i prof. dr. Budimir Aleksić, doktor književnosti fantastike, koji je doktorirao na djelu za đecu poznatog crnogorskog književnika Čeda Vukovića.

Marijana Terić je doktor Interdisciplinarnih doktorskih studija na polju društveno-humanističkih nauka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i prvi je doktor iz oblasti fantastike u Crnoj Gori.

Terić svoje radove objavljuje u više stručnih i naučnih časopisa za književnost. Član je redakcije časopisa poljske zajednice u Crnoj Gori pod nazivom GLOS. Autorka je tri monografije: “Unutrašnja strana vremena” (Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje, 2016), “Književne opservacije (sagledavanje literarnih pojava)” (Hrvatsko-crnogorsko društvo prijateljstva „Croatica – Montenegrina“, Osijek, 2020) i “Putevima beskraja – Recepcija jugoslovenske fantastičke proze” (Beograd: Alma, 2021).

Učestvovala je na međunarodnim konferencijama u Zadru, Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu, Lavovu, Gdanjsku, Katovicama, Vroclavu, kao i drugim naučnim skupovima u zemlji.

Terić je pokrenula i prvi časopis za fantastiku u književnosti i umjetnosti u Crnoj Gori pod nazivom „Athanatik“ koji okuplja najznačajnije autore fantastike sa Balkana, ali i najpoznatije teoretičare evropskog glasa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =