Multimedijalni art projekat „Mediteranske priče“ na zatvaranju 35. Barskog ljetopisa


Bar, 26. avgust 2022. godine


„Mediteranske priče“ naziv je multimedijalnog art projekta kojim će, u subotu, 27. avgusta, nakon šest nedjelja trajanja, biti zvanično zatvoren 35. Barski ljetopis. Riječ je o događaju koji obuhvata izložbu slika crnogorske likovne umjetnice Sonje Đuranović i modnu kolekcija istoričarke umjetnosti Anastazije Miranović te unplugged koncert „Andrea Demirović & bend“.

Program svečanog zatvaranja počeće u 21h otvaranjem izložbe radova Sonje Đuranović, u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja, da bi nakon toga bio nastavljen na platou ispred Dvorca kralja Nikole gdje će dr Anastazija Miranović predstaviti svoje modne kreacije inspirisane Sonjinim slikarskim opusima „Vrtovi” i „Kaktusi su sada lale”.

Svedena predmetnost samorazvojnih formi, instinktivna arabeska i intuitivna estetika građeni intenzivnim, istovremeno, suptilnim koloritom, karakterišu stvaralaštvo Sonje Đuranović. Modeli u svili Anastazije Miranović sa reprodukcijama Sonjinih slika, svedenošću modelovanja daju slikama potrebnu trodimenzionalnu mobilnost, uz zadržavanje njihove osnovne estetsko-značenjske upečatljivosti/znakovitosti. Upravo, kreativno, intuitivno prepoznavanje i „poštovanje instinktivnog sloja u sopstvenom biću” čini kohezivnu kopču artističkih priča Sonje Đuranović i Anastazije Miranović.

Nakon modne revije, takođe na platou ispred Dvorca kralja Nikole, uslijediće koncert „Andrea Demirović & bend“ koji će, svim ljubiteljima akustičnog zvuka, donijeti jedinstvene obrade domaćih i stranih publici dobro poznatih hitova. Kada se stvaraju, pjesme obično nastaju uz klavir ili gitaru, te ovakvom akustičnom izvedbom, Andrea i njen bend žele direktno prenijeti muzičku energiju u ušuškanoj i intimnoj atmosferi.

Biografije učesnica:

Sonja Đuranović je diplomirala 1988. godine na Odsijeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću. Od 1988. do 1992. godine je studirala na Odsijeku za slikarstvo, u klasi prof. Milivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 1992. je diplomirala na Odsijeku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 1994. godine je članica ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Podgorici.

Dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti, likovna kritičarka i modna dizajnerka, rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju školu, kao i školu za Osnovno muzičko obrazovanje. U Beogradu je diplomirala na Filozofskom fakultetu, na grupi za istoriju umjetnosti. Magistrirala je, a potom i doktorirala iz oblasti kulturnog turizma. Ima zvanje istraživača i muzejskog savjetnika, što je rezultat dugogodišnjeg rada u galerijskoj i muzejskoj djelatnosti i relevantnog broja objavljenih stručnih tekstova iz oblasti likovne umjetnosti.

Selektor je mnogih značajnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, kao i član respektabilnih stručnih žirija i komisija iz domena likovnih umjetnosti i kulturno-istorijskog nasljeđa. Selektor je i komesar za nacionalne postavke Venecijanskog bijenala likovne umjetnosti za 2015. godinu, najprestižnije smotre likovne umjetnosti na svijetu i  višegodišnji je selektor likovnog programa festivala Barski ljetopis. Od jula 2013. bila je radno angažovana na Cetinju, kao direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a zatim i kao direktorica Narodnog muzeja Crne Gore. Trenutno upravlja Zavičajnim muzejom u Baru.

Andrea Demirović je rođena 1985. godine u Podgorici. U Baru je završaila nižu muzičku školu na odsjeku za klavir, a srednju muzičku školu, na odsjeku za solo pjevanje, u Kotoru. Diplomirala je osnovne, a zatim i specijalističke studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju na odsjeku muzička pedagogija, tj. harmonija sa harmonskom analizom. Radi kao profesor u nižoj muzičkoj školi u Baru. Svoju muzičku karijeru započela je 2002. god na festivalu Sunčane skale, a četiri godine kasnije objavila je prvi studijski album. Predstavljala je Crnu Goru na Eurosongu u Moskvi 2009. godine sa pjesmom „Just get out of my life“ proslavljenog njemačkog kompozitora Ralpha Siegela. Objavila je nekoliko singlova poput „Odlazim“, „Posveta“, „Pamti“ kojom se okrenula novom muzičkom pravcu, elektro – popu, „Ja sam ti san“ sa kojom je učestvovala na „Monteviziji“ 2019. godine i druge. U okviru Barskog ljetopisa do sada je održala dva jazz koncerta, 2016. i 2018. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =