Multimedijalni projekat za đecu Karneval životinja u Muzičkom Centru Crne Gore


Povodom obilježavanja 100 godina od smrti francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, u četvrtak, 25. novembra sa početkom u 12 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore biće predstavljen multimedijalni projekat za đecu – „Karneval životinja“, koji pod okriljem Edukativnog centra MCCG potpisuju Sara Vujošević-Jovanović (autorka projekta), Nataša Popović (rukovodilac muzičkog ansambla), Ogdeš Neš (tekst), Jelena Martinović-Bogojević i Jovan Drašković (prevod i adaptacija).

Kompozitor Kamij Sen-Sans, koji je u Francuskoj uživao epitet „drugog Mocarta“ napisao je četrnaestostavačnu svitu „Karneval životinja“ kao svojevrsni „muzički zoološki vrt“ koji, uz segmente humora i satire, ima edukativni karakter. Svaki od četrnaest stavova posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja, a insipraciju za ovo djelo Sen-Sans je pronašao u priči iz Starog zavjeta – Biblijskom potopu i Nojevoj barci.

Učesnici u projektu su studenti Muzičke akademije sa Cetinja (Petar Popović, Sofija Jović, Viktor Huter, Milena Jaramaz, Ksenija Lukić, Branislav Proročić, Viktor Minić, Zorica Pavićević, Vasilije Vujadinović, vanr. prof. Nataša Popović), studenti Fakulteta dramskih umjetnosti (Lara Dragović i Ognjen Sekulić) i student Fakulteta likovnih umjetnosti Radomir Milić.

Ulaz na đečji matine je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na telefon 068 366 319, radnim danima od 9 do 15 časova i dva sata prije početka događaja.

Kamij Sen-Sans (1835-1921), svestrani umjetnik iz Francuske, ostavio je bogat stvaralački opus za sobom. Sa tri godine počeo je da se bavi muzikom, a sa pet da komponuje. Sa deset godina izveo je svoj prvi koncert, sa trinaest započeo studije na Konzervatorijumu za muziku i ples u Parizu, a sa osamnaest napisao svoju prvu simfoniju. Neumoran rad i ogroman talenat su glavne krilatice, misli vodilje, koje su se usko vezale za njegov lik i djelo, gdje god bi se našao. U Francuskoj je uživao slavu „drugog Mocarta“. Orguljaš, dirigent, pijanista, pedagog, književnik, autor mnogih filozofskih knjiga, knjiga o slikarstvu i teatru. Pisao je i stihove, kritičke eseje i divno crtao karikature. Riječ je o univerzalno nadarenoj i izuzetno produktivnoj ličnosti. Njegova saznanja o astronomiji, fizici, arheologiji, istoriji, zoologiji i botanici nijesu ustupala mjesto ni erudiciji učenih ljudi iz navedenih oblasti. Napisao je veliki broj kompozicija raznovrsnih muzičkih oblika, no muzički teoretičari moraju primijetiti da mu je najomiljeniji oblik za komponovanje bila simfonijska poema. Pored velikog broja kamernih djela, pasakalja, oratorijuma, simfonija, napisao je i dvanaest opera, od kojih se izdvojila Samson i Dalila. Djelo po kojem je Kamij Sen-Sans prepoznatljiv kod šire publike je upravo Karneval životinja, koje je i jedno od najcjenjenijih ostvarenja klasične muzike posvećeno djeci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


thirteen + 18 =