Muzej grada Perasta – Promocija filma “MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU” autora Bola Boškovića

 

Muzej grada Perasta 2

 

 

U petak, 26.avgusta 2016. godine, u Muzeju grada Perasta sa početkom u 20 sati, biće održana promocija filma “MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU”, autora Bola Boškovića, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova o Crnoj Gori.

Bole Boskovic - avgust 2016.Ovaj muzičko dokumentarni film je još jedno “landscape” filmsko ostvarenje po kojem je Bošković i prepoznatljiv. To je svojevrsna priča o Perastu, o gradu sa burnom istorijom, znamenitim obilježjima, ali i priča o vremenu koje nosi sve pred sobom i koje nas uvijek posredno podsjeća na našu prolaznost.

Film Mirna luka za tvoju dusu - plakatFilm je posvećen Stanki Montan, rođenoj Peraštanki, koja je dala neizmjeriv doprinos za realizaciju i postojanje MEĐUNARODNOG FESTIVALA KLAPA u Perastu, čiji je idejni tvorac i dugogodišnji direktor festivala bio upravo Bole Bošković.
Kompletna realizacija filma je trajala od 2014 godine do danas, rađen je u crno bijeloj tehnici i traje 25 minuta.
Namjensku muziku za ovu priliku je komponovao sam autor.

“MIRNA LUKA ZA TVOJU DUŠU je moja kratka priča o Perastu, o prošlim vremenima, o našoj prolaznosti, o posebnom odnosu i pripadnosti Stanke Montan ovom gradu. Pjesnik je još davno rekao “ŽIVOT JE MORE”. Svako od nas plovi po mnogim beskrajnim plavim pučinama na krhkim ili stamenijim brodovima, sa manjom ili većom neizvjesnošću, usko ili široko razvučenih jedara, tražeći svoju konačnu mirnu luku. Neke na tom putu prati mirno more, neke bonaca, a neke i jaka bura. Ti naši brodovi i to naše neizvjesno životno putovanje je naša sudbina, naša prolaznost i naše nesvjesno potcinjavanje vremenu. Film je ustvari i moje sjećanje na Perast prije 40.ak godina kada sam ga po prvi put ugledao, na taj smiraj, na to bezbrižno vrijeme, na kasnije prispjele događaje koje će me doživotno vezati za ovaj besmrtni grad i na meni drage ljude sa kojima sam realizovao projekat MEĐUNARODNOG FESTIVALA KLAPA PERAST, a koji nažalost nijesu više sa nama Stanku Montan, Milju Radulović i Mira Braića” – ističe Bole Bošković.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × four =