Muzej i galerija Tivat – Izložba „Boje na prstima“ Antona Tonija Škanate


U Muzeju i galeriji Tivat u četvrtak, 25. avgusta u 20 sati biće otvorena izložba „Boje na prstima“ Antona Tonija Škanate, mladića koji je 22 godine živio u našem gradu. Život sa teškom dijagnozom Dišen (Duchenne) distrofije mišića zbog koje već sa deset nije mogao da hoda, Toni je obogaćivao crtajući i bojeći olovkom, drvenim i vodenim bojama, temperama i flomasterima. Izložba se priređuje u susret 7. septembru, Svjetskom danu Dišena.

Postavku će činiti 23 rada u formi digitalnih crteža i digitalnog negativa crteža koje je selektovao akademski grafički dizajner Branko Bambi Bačanović.

Ideja je da pokažemo Tonijev svijet, prije svega kreativni, kao i da podstaknemo i ohrabrimo druge, njemu slične, da pronađu svoju radost i svjetlost. Svaki od crteža predstavlja jedinstvenu formu autorove slobode u likovnom izražavanju i predstavljanju ljudske figure životinja i stvari. Ljudska figura je prisutna skoro na svakom radu, dinamičnih linija i uvijek u pokretu. Razigranim potezima boje u olovci, autor je stvarao ekspresivne oblike ljudi i životinja kojima je sugerisao na zagrljaj, ljubav i prijateljstvo. Uz umjetnost je često nalazio radost i svjetlost.

Izložbu koja će biti postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju svečano će otvoriti Branko Bambi Bačanović na platou ispred galerije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × five =