Muzej i galerija Tivat – Izložba radova akademskog slikara Filipa Ristića


Izložba radova akademskog slikara Filipa Ristića biće otvorena u četvrtak, 1. septembra 2022. godine u Muzeju i galeriji Tivat sa početkom u 20 časova.

Filip Ristić, rođen u Beogradu 1988. godine. Trenutno je na prvoj godini doktorskih studija vizuelnih umjetnosti. Master studije završio je 2018. godine na Fakultetu Umetnosti Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici, smjer slikarstvo u klasi Zorana Furunovića. Diplomirao je 2011. na Fakultetu Prištinskog Univerziteta sa trenutnim sjedištem u Кosovskoj Mitrovici na smjeru slikarstvo u klasa Zorana Furunovića. Član je ULUS-a. Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada: ,,Dimitrije Popović” za najboljeg mladog stvaraoca 2018. godine, Gračanica. Nagrada ,,Galerija Dušan Starčević” za najbolji crtež na IV Međunarodnom bijenalu crteža Smederevska Palanka 2020. godine. Pohvala u kategoriji slikarstvo na Oktobarskom likovnom salonu u Кovinu 2021. godine. Pet slika velikog formata krasi prostorije rektorata Prištinskog Univerziteta u Кosovskoj Mitrovici.

Od značajnijih autorskih djela i projekata izdvajamo: 2012- Autor mozaika za nadvratnik crkve Svete Nedelje, Živinjane, XVI vek, Sredačka župa; 2016-Autor mozaika za nadvratnik crkve Svete Bogorodice , Sredska (Pejčići), XVII vek, Sredačka župa, spomenik kulture od izuzetnog značaja; 2020- Autor mozaika za crkvu Svetog Nikole, Sredska, kraj XVI početak XVII veka, spomenik kulture od izuzetnog značaja; 2022- Autor mozaika za crkvu Presvete Bogorodice,(Gotovuša) kraj XIV veka, spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Izložbu koja će biti postavljena u galerijskom prostoru na drugom spratu svečano će otvoriti Marija Saičić na platou ispred galerije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 8 =