Muzej i galerija Tivat – Izložba slika Nedeljka Simanića “Rani raj”


Izložba slika akademskog slikara Nedeljka Simanića “Rani raj” biće otvorena u petak, 29. aprila 2022. godine u Muzeju i galeriji Tivat sa početkom u 19 časova.

Nedeljko Simanić rođen je u Sarajevu 1966. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završava u istom gradu, a studije slikarstva na Likovnoj akademiji u Trebinju u klasi profesora Sava Pekovića. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u regionu, a takodje je bio učesnik nekoliko likovnih kolonija u Bosni i Srbiji. Ovo je njegovo treće samostalno predstavljanje u Crnoj Gori. Djela mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama širom svijeta. Dijapazon njegovog likovnog izraza kreće se od impresionističkih predstava mediteranskog podneblja do velikih kompozicija u duhu figurativnog neoekspresionizma. Živi i radi u Boki Kotorskoj.  

O svom stvaralaštvu autor je zapisao: “Naizgled prozaične, u svojoj biti banalne i na prvi pogled zaigrane i lepršave, slike hedonističkog uživanja, koje se odvijaju u okviru gusto napučenog toposa Plaže, svjedoče o toj istoj ispražnjenosti i nepostojanju bilo kakvog transcendirajućeg smisla. Radi se, dakle, o “Ranom raju”, zapravo o “duhu praznine” koji smo osvojili i usvojili od famozne prekookeanske civilizacije i koja svoju pustošeću radijaciju širi u nedogled.”

Izložbu koja će biti postavljena u galerijskom prostoru u prizemlju svečano će otvoriti akademski slikar iz Trebinja, prof. Marko Popadić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × two =