Muzeji i galerije Budve – Program za utorak, 28. jun 2016. godine

 

JU Muzeji i galerije Budve

 
 

JU Muzeji i galerije Budve u utorak 28. juna organizuju u Petrovcu izložbu crteža, a u Budvi koncert operskih arija i dueta, kompozitora Mocarta, Verdija, Pučinija, Lehara….

 

Petrovac 20h –  izložba crteža

U galeriji Marko K.Gregović u Petrovcu, 28.juna (utorak), u 20h, biće otvorena izložba crteža slikara Ivana Milunovića iz Kraljeva.

Umjetnik će se predstaviti sa oko 20 crteža rađenih u kombinovanoj tehnici na papiru, dimenzija 100x70cm, kao i 70x50cm.

Biografija

Ivan Milunović je rođen 1977. godine u Kraljevu, Republici Srbiji.
Završio je Srednju umjetničku školu „Đorđe Krstić” u Nišu 1997.god. Prvu godinu studija završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, a Fakultet umjetnosti Univerziteta u Prištini, na odsjeku slikarstvo, završio i diplomirao u klasi prof. Zorana Furunovića. Osnivač je Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo. Od 2009.godine nalazi se na mjestu predsjednika Udruženja likovnih umjetnika „Vladislav Maržik” Kraljevo, a od 2011. na istoj je funkciji u Udruženju likovnih i primjenjenih umjetnika Kraljevo. Od 2015. godine je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, regionalne ustanove kulture od nacionalnog značaja. Član je Umetničkog savjeta Turističke organizacije Kraljevo i selektor međunarodne likovne kolonije Studenica od 2013.godine.
Organizovao je i otvorio preko 300 izložbi lokalnog, republičkog i međunarodnog karaktera u Gradskoj galeriji „Vladislav Maržik” Kraljevo. Osnivač je likovne kolonije Golija-Rudno, kao i međunarodne manifestacije Internacionalni salon grafike. Milunović je organizovao i realizovao mnoge projekte iz oblasti vizuelnih umjetnosti u Kraljevu, kao i mnoge međunarodne projekte, humanitarne izložbe, tribine, predavanja iz oblasti kulture.
Milunovićeve slike, crteži, grafike i mozaici se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama, kao što je kolekcija Gurov Jurija Vladimiroviča u Moskvi.

I. MilunovicSamostalne izložbe:
Hotel „Termal” Mataruška Banja ,1997. godine – slike
Galerija ULUK Kraljevo, 2000. godine – slike
Galerija „Vladislav Maržik” Kraljevo, 2004. godine – slike
Narodni Muzej Kragujevac, Moderna galerija, 2005. godine – slike
Galerija Art centar Beograd, 2011.godine – grafike
Galerija ULU „Vladislav Maržik ” Kraljevo, 2011. godine – slike
Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije Beograd, 2013.godine – slike
Galerija Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo 2013.godine – crteži
Galerija Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo 2014.godine – slike
Galerija Art centar Beograd, 2015.godine – slike
Galerija ,,Gnezdo”Društva Moskovskih umetnika Moskva – Rusija 2015.godine – crteži

Učesnik je preko 200 grupnih izložbi i preko 20 likovnih kolonija.

Rad I. MilunovicaIzvedeni mozaici:
Mozaik u sali Hotela Rojal (privatna kolekcija);
Mozaik u Osnovnoj školi „Đura Jakšić” Konarevo (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije);
Mozaik u Zdravstvenom centru Studenica Kraljevo (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije);
Mozaik u Domu zdravlja Kraljevo (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije).

Izložba se može pogledati do 14.jula 2016.

 

BUDVA 21h, koncert operskih arija i dueta

U budvanskoj Modernoj galeriji, 28.juna 2016. godina (utorak), sa početkom u 21 čas, biće održan koncert operskih arija i dueta, kompozitora Mocarta, Verdija, Pučinija, Lehara….

Na koncertu će učestvovati:

  • Emilija Minić – sopran;

  • Ivan Defabiani iz Italije – tenor;

  • Aleksej Molčanov – klavirski saradnik.

 

Biografija

Emilija Minić rođena je 1991. godine. Završila je Srednju muzičku školu „Vida Matjan“  u Kotoru, smjer solo pjevanja, u klasi Mirele Šćasni. Diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi Milice Stojadinović . Godine 2009/2010 i 2012/2013 je bila stipendista fonda za unapređenje vokalne umjetnosti „ Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović-Kalin“. Za to vrijeme, učestvovala je i osvajala nagrade na raznim međunarodnim i republičkim takmičenjima. Dobitnica je dvije zlatne lire na međunarodnom takmičenju “Lazar Jovanović” u Beogradu 2007. i 2008.godine, druge nagrade na međunarodnom takmičenju “Bruna Špiler” marta 2008. godine, Zlatne lire na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 2009. godine, prve nagrade na međunarodnom takmičenju „Nikola Cvejić“  2012. godine, druge nagrade na međunarodnom Koncert Emilije Minictakmičenju „Bruna Špiler“ 2013. godine, prve nagrada na međunarodnom takmičenju „Lav Mirski“  2013. godine. Radi sa eminentnim profesorima J.Aragall (Španija), Marije Muratovske Naumovske (Makedonija), Tatjane Šorlujan (Rusija), Hon Lija (Juzna Koreja). Prvi solistički koncert je održan u crkvi Svetog Duha u Kotoru 2008. godine, posle su uslijedili solistički koncerti  u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici 2012. godine, u Gradskoj kući u Novom Sadu 2013., Humanitarni koncertu za djecu sa posebnim potrebama grada Tivta u Centru za kulturu 2014.godine, koncert u okviru Festivala Grad Teatar u Budvi 2014.godine. 2012. godine se ostvarila sa ulogom Bastijene u operi „Bastijen i Bastijena“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2013. ulogom Laurete u operi „Đani Skiki“  na Međunarodnom festivalu vokalne muzike u Osijeku (Hrvatska).Od 2014. godine je na specijalističkim studijama na konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu u klasi profesorice Jenny Anvelt.

 

Ivan Defabiani, školovanje započinje na konzervatorijumu “Đ.Verdi” u Torinu gdje i diplomira 2011.  na smjeru Teorija i solfeđo. Školovanje nastavlja na konzervatorijumu u Milanu, smjer solo pjevanja,  gdje i diplomira. Uči sa poznatim imenima kao što su Pier Antonio Rasolo, Walter Borin i William Matteuz.  Aktivno drži koncerte i nastupa u Italiji, Japanu, Maroku i Španiji, kao tenor 2014.godine u horu opere u Rimu izvodi opere “Nabuko” i “Simon Bokanegra” u Tokiju (Japan) sa čuvenim dirigentom Rikardom Mutijem. Debutuje ulogom Normana u operi “Lućia od Lamermura” u teatru u Faenci 2011.godine, a zatim je uslijedila uloga Borse u operi “Rigoleto”. Izdvaja se ulogom Frica iz opere “Amico Fritz“ koju je igrao u teatrima u Pjaćenci, Raveni i Modeni pod dirigentskom palicom Rencetija. Ulogom Makdufa u operi “Makbet” gdje je dijelio scenu sa čuvenim Leom Nučijem. Debitovaće u operi “Madama Butterfly” u Novari u septembru mjesecu ove godine. Od ove godine je student akademije teatra Skale.

 

Oleksij Molcanov  rođen je 24.05.1961.godine u Novorosijsku (Rusija). Srednju muzičku školu završio je u Kijevu (Ukrajina), u klasi doc. Lidije Šur.  Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. godine u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju  ”Lisenko” u Lavovu 1984.godine..Već kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima . Poseban značaj ima saradnja u klavirskom duu sa V. Muravskim u periodu 1988-1992.godine. Od 1995.godine živio je u Srbiji gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup  izdvaja se solisticki koncert na festivalu “Mokranjčevi dani” 1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O. Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999.godine i nastup na festivalu “Nimus”. U Crnu Goru se doselio 1999.godine, a od maja mjeseca 2000.godine zaposlen je na Muzičkoj Akademiji Cetinje. Nastupao je na festivalima “Mokranjćevi dani”, ”Nimus”, “A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”,  “Barski ljetopis”, ”Espressivo”, ”Nei suoni dei luoghi”, ”Budva Grad Teatar”. Aktivni učesnik projekta “Crna Gora jedna kulturna adresa”…  Vanredni profesor i mentor je na Muzičkoj Akademiji na Cetinju za predmet korepeticija.

Redovan je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori i Srbiji.