Muzeji i galerije Podgorice – Izložba radova Miodraga Dada Đurića
U utorak, 14.maja 2019. godine, u JU Muzeji i galerije Podgorice, otvorena je izložba jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika, Miodraga – Dada Đurića.BIOGRAFIJA

Dado (Miodrag) Đurić je rođen 4.oktobra 1933. godine na Cetinju.
Školovanje je započeo u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Prvu izložbu imao je u Rijeci iste godine, nakon koje odlazi u Pariz. Pored ulja i crteža, radio je: kolaž, asamblaž, instalacije. Njegova djela se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za životno djelo, a 2009. godine. predstavljao je Crnu Goru na 53. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji. Pred kraj života, radio je na slikama koje su bile izložene na svjetskoj izložbi, u crnogorskom paviljonu u Šangaju.
Preminuo je 27. novembra 2010. godine u Parizu. Sahranjen je, po sopstvenoj želji, u Košćelama, blizu Rijeke Crnojevića.

Za svoje slikarstvo Dado Đurić često je govorio da je smješa svega i da predstvalja odbacivanje onoga što se zove civilizacija. Dado je jedan od najznačajnih slikara savremene umjetnosti 20. vijeka i jedan od najistaknutijih predstavnika današnje figurativne umjetnosti.

Na izložbi u Podgorici, predstavljene su slike i crteži iz različitih perioda umjetnikovog stvaralaštva.

U uvodnom tekstu u katalogu za ovu izložbu, a koji potpisuje Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice, između ostalog kaže se sljedeće: “Ovo nije prva izložba Miodraga Dada Đurića, koja je organizovana u JU Muzejima i galerijama Podgorice, ali je svakako najsveobuhvatnija i najznačajnija.
Kroz datu postavku uputićemo vas u stvaralački opus jednog od najpoznatijih i najznačajnijih crnogorskih umjetnika, koji je reprezent kako na domaćem, tako i na svjetskom nivou. Njegova specifičnost u izrazu, sadržajnost motiva i odabir tema, čine ga izuzetnim umjetnikom. Cilj izložbe je da izrazimo zahvalnost umjetniku i uputimo na važnost njegove pojave u savremenoj umjetnosti. Dado kao umjetnik, vizionar, pedstavlja fenomen, jer je svojim radom i djelom odgovorio duhu vremena i zauzeo posebno mjesto u savremenoj umjetnosti. O Dadu su pisali mnogi ugledni teoretičari, istoričari umjetnosti, filozofi, pjesnici, galeristi, umjetnici savremenici.

U katalogu koji prati ovu izložbu,  izabrani su određeni tekstovi značajnih ličnosti koji su dali osvrt na Dadovo stvaralaštvo, među kojima su Danijel Kordije, Anri Mišo, Zerment Vait, Žil Delez, Gaetan Pikon, Alen Boske, Andre Descampas, a od domaćih autora uvrstili smo Mladena Lompara, Olgu Perović i Slobodana Pura Đurića, jer se na poseban način bave suštinom stvaralačkog opusa Dada Đurića.

,,Sa Dadom smo daleko od estetike, u središtu smo čovječanstva koje krvari (…) Njegove slike su toliko uznemirijuće, da ih poslije dužeg vremena u srcu doživljavamo kao grižu savjesti” , zapazio je, među prvima, Danijel Kordije.

Ovako značajne izložbe umjetnika kao što je Dado, su jedinstvena prilika da se vide, odnosno ugledaju svjetlost dana, oni radovi koje se nalaze u depoima muzeja drugih institucija,  a posebno u privatnim kolekcijama, nedostupne široj javnosti. Upravo ono što čini ovu izložbu posebnom, jeste činjenica da se mogu vidjeti Dadovi najraniji radovi, od 1949. do 2008. godine, da se po prvi put podgoričkoj i crnogorskoj javnosti stavljaju na uvid radovi iz privatnih kolekcija kolekcionara iz Crne Gore. Oni čine i većinu radova u samoj postavci, uključujući tri kapitalna rada na ovoj izložbi iz kolekcija galerista i kolekcionara Danijela Kordijea i Pjer Nahona.

Ova izložba biće dokaz da kolekcionari nijesu ništa manje značajni čuvari od zaborava lika i djela umjetnika, tim prije što institucionalna zaštita počiva i na obavezi, za razliku od privatne kolekcije, koja je isključivo materijalizacija umjetničkog  senzibiliteta i poštovanja.

Odabir prezentovanih radova je samo dio onoga do čega se u ovom trenutku moglo doći, i bez sumnje, mnogi kolekcionari nijesu obuhvaćeni. Ovo je podsticaj i poziv svim kolekcionarima i ljubiteljima umjetničkih djela, da sarađujući sa ovom institucijom, da prikažemo umjetničko blago Crne Gore.DIO IZLOŽENIH RADOVA

(kliknite na sliku za uvećani prikaz)