Muzeji i galerije Podgorice – Izložba slika Milene Mijović Durutović


Muzeji i galerije Podgorice organizuju izložbu slika akademske slikarke Milene Mijović Durutović pod nazivom ,,#kosmickiritmovi2020”. Izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji u četvrtak, 05. novembra, sa početkom u 19 časova. Otvaranje izložbe publika će moći da prati live putem Youtube kanala i Facebook stranice Muzeji i galerije Podgorice @muzejigalerijepg #citymuseum.pg kao i na profilu @Milena MD.

Izložbu će otvoriti kustoskinja JU Muzeji i galerije Podgorice mr Maša Vlaović koja potpisuje uvodni tekst kataloga: “U težnji da izrazi punoću specifičnih umjetničkih ideja, umjetnica je pronašla najsavršeniji izraz kroz upotrebu plave nijanse „Internacionalne klajnovske plave”. Plava boja je jedina boja izvan dimenzija, pa dobija vrijednost materije, prostora i svjetlosti. Ideja o svođenju slikarstva na jednu boju je veliki izazov, jer je težište samo na sušini, tačnije na boji, koja se na skali spektra kreće od ultramarina do plavog pigmenta (…) Umjetnica svojim radovima želi da se otrgne od ustaljenih, šablonizovanih formi, pokušavajući da se kroz rad vrati sebi, da uspostavi ponovnu vezu sa prirodom, ne odričući se tehnologije i novih medija. Stvara nove forme umjetničkog izražavanja koje pomjeraju tradicionalno postavljene granice i značajno mijenjaju kontekstualizaciju i recepciju umjetnosti 21. vijeka”.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Stručna je konsultantkinja iz oblasti dizajna enterijera i namještaja. Živi i radi u Podgorici.

Otvaranje izložbe biće upriličeno uz poštovanje svih aktuelnih mjera NKT-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − seven =