Muzički centar Crne Gore – Kamerni duo Isak Haračić i Sonja Marković


U utorak, 25. januara sa početkom u 20 časova u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore će nastupiti kamerni Duo koji čine Isak Haračić, violončelista i Sonja Marković, pijanistkinja.

Vođa grupe violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član međunarodnog Orkestra bez granica (No Borders Orchestra) Isak Haračić i Sonja Marković, doktorandkinja na studijama kamerne muzike (na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu), dobitnica preko 40 republičkih i međunarodnih priznanja – nastupaju zajedno od 2019. godine.

Na koncertu u Muzičkom centru Crne Gore će izvesti kompozicije autora: Miloja Milojevića, srpskog kompozitora – Legendu o Jefimiji inspirisanu pjesmom Milana Rakića, Svitu za violončelo i klavir francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, Varijacije na Rosinijevu temu – Bohuslava Martinua i Sonatu za violončelo i klavir broj 2 ruskog kompozitora Nikolaja Mjaskovskog.


ISAK HARAČIĆ (Beograd, 1991), svoje najranije muzičko obrazovanje je stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Osnovne i master studije je završio 2014. u klasi prof. Jevgenjija Ksavera, a 2013. se usavršavao kod profesora Davida Gebera i Aleksandra Stepanskog na Muzičkoj akademiji zapada u Kaliforniji.

Imao je priliku da nastupa na različitim festivalima kao što su Miami Summer Music Festival (SAD), Liandu Music Festival (Kina), Sommerliche Musikakademie (Njemačka), ISA Music Festival (Austrija). Nastupao je u dvoranama poput Konzerthaus u Berlinu, Guildhall u Londonu, New World Symphony Hall u Miamiu, Carnegie Hall u New Yorku, Bunkamura u Tokiju. Trenutno je zaposlen kao vođa grupe violončela u Sarajevskoj filharmoniji i član je međunarodnog No Borders Orchestra.

SONJA MARKOVIĆ, pijanistkinja, osnovne studije završila je kao najbolji student klavirskog odsijeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi prof. Nevene Popović, a master studije u istoj klasi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Nosilac je stipendije CEEPUS; usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislav Monijuško u Gdanjsku, kao i na raznim seminarima.

Dobitnica je preko 40 republičkih i međunarodnih nagrada, među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale. Takođe, bila je prvi stipendista Fondacije Milan Jelić i učesnica projekta za kamernu muziku u Gracu.

Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske (UMURS) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/13. godine, a Kulturni centar Banski dvor za najperspektivnijeg pijanistu. Trenutno pohađa doktorsko-umjetničke studije kamerne muzike, u klasi prof. Ladislava Mezeija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =