Muzički centar Crne Gore – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra


Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra pod nazivom AROUND SHAKESPEARE, na kojem će s pod upravom šefa-dirigenta Marka Korovića predstaviti violinistkinja Hina Maeda,  održaće se u petak, 3. novembra u Velikoj sali Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom u 20 časova.

Na programu će biti Koriolan, uvertira – Ludviga van Betovena, Koncert za violinu i orkestar br. 2 u d-molu op. 22 kompozitora Henrika Vijenjavskog, Simfonija br. 2 u a-molu op. 55 Kamija Sen-Sansa i Kralj Lir, uvertira iz opusa Hektora Berlioza.


Šef-dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra od sezone 2023/2024, Mark Korović (rođen 1987. godine) završio je horsko i orkestarsko dirigovanje na Sorboni u Parizu. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Konzervatorijuma za muziku u Parizu i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi, Švajcarska.  Mark Korović je od 2014. godine redovno radio sa horom francuskog radija (Radio-France) i horom Aksentus (Accentus), na turnejama, radijskim nastupima, snimanjima, pripremama koncertima, zatim sa Zborom hrvatskog radija, vokalnim ansamblom SWR, WDR horom, English Voices, Horom grada Madrida i španskog radija i televizije. Takođe je sarađivao sa Horom holandskog radija i Horom Radio-televizije Srbije.

Sarađivao je sa ansamblom Končerta Kelna, Hrvatskim baroknim orkestrom, Haškim kamernim orkestrom, Orkestrom Hrvatske radiotelevizije, kao i sa Nacionalnim orkestrom Monpeljea.

Dio je brojnih operskih podukcija, u Nacionalnoj operi Monpelje, Ruanskoj operi, pozorištu Jelisejskih polja i  pozorištu u Beču.

Nastupao je i ostvario uspješne saradnje sa priznatim umjetnicima, kao što su: Sir Simon Ratle, Daniel Harding, Alan Gilbert, Gustavo Dudamel, E. P. Salonen, Daniele Gati, Klaus Makela, Lahav Sani, Luis Langree, Stefan Denev, Herbert Blomstedt, Filip Jordan, Lorens Ekuilbei , L. G. Alarkon, J. van Zveden…

Mark Korović učestvuje na brojnim festivalima: Mozartwoche u Salzburgu, Rencontres Musicales d’Evian, Festival de Radio-France u Monpeljeu, Mozart festival u Njujorku, Festival Baltičkog mora u Štokholmu kao i operskom festivalu Aix en Provence i u najvećim koncertnim salama: Elbphilharmonie, Paris Philharmonie, Lincoln Center, Tokio Opera City…                        

Godine 2017. imenovan je za direktora Hora mladih Pariza, hora Švedskog radija sezone 2018-2019, muzičkog direktora orkestra Kolon od septembra 2022, a od septembra 2023. za šefa- dirigenta Simfonijskog orkestra Crne Gore.                                                                                 

Priređuje brojne masterklase širom Evrope (Hag, Oslo, Valensa, Zagreb…) i redovno je član žirija na međunarodnim takmičenjima.

Mark Korović je angažovan kao profesor dirigovanja na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu.

Dobitnica prve nagrade na prestižnom međunrodnom takmičenju za violinu Henrik Vijenjavski (2022), Hina Maeda (12.9.2002) završila je Tokio koledž srednju muzičku školu i započela studije na  Koledžu za muziku u Tokiju. Dobitnica je brojnih priznanja među kojima su prva i nagrada publike na Tokio muzičkom takmičenju  (2020), druga i nagrada publike na  Muzičkom takmičenju Japana (2019), prva nagrada, nagrada za virtuozitet i nagrada u vidu sponzorstva na Kloster Schöntal takmičenju za violinu (2015).

Kao solistkinja nastupala je sa: Kansai filharmonijskim orkestrom i Osaka filharmonijskim orkestrom.

U sklopu službene turneje laureata 16. međunarodnog takmičenja za violinu H. Vijenjavski  koje koordinira muzička agencija SONORA, očekuje je preko 60 koncerata širom svijeta.  Godinu  2022. započela je serijom koncerata s velikim orkestrima u Poljskoj: Simfonijskim orkestrom Poljskog nacionalnog radija u Katovicama, Krakovskom filharmonijom, Poznanskom filharmonijom, NFM Vroclavskom filharmonijom, Szczecinskom filharmonijom, Kamernim orkestrom Amadeus radija iz Poljske, Filharmonijom Zjelona Gore i Pomeranskom filharmonijom u Bidgošću.

Tokom 2023. godine, Hina Maeda nastupa sa orkestrima kao što su: Orkestar Kelna, Evergreen simfonijski orkestar u Taipeiju, Filharmonijom Koreje, Orkestrom državne opere u Loreni, RTV Slovenija simfonijskim orkestrom, Filharmonijom orkestra sjeverne Češke. U najznačajniji dio ovogodišnje sezone ubrajaju se nastupi sa nacionalnim orkestrima Litvanije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Egipta, Kolumbije, Brazila i Paname.

Takođe, Hina Maeda će imati resitale na značajnim festivalima kao što su festival Franc List akademije u Budimpešti, Muziekgebouw u Ajndhovenu, L. van Betoven uskršnji festival u Varšavi, Duszniki međunarodni festival za klavir Šopen, kao i turneje u Japanu, Italiji, zemljama Balkana, baltičkim zemljama, Južnoj Americi i Aziji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 2 =