Muzički centar Crne Gore – Koncert-lekcija „Muzika za čembalo kroz vijekove“


U četvrtak, 20. januara sa početkom u 19 časova u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore biće priređen edukativni  program. Solista Belgorodske i Kurske filharmonije, čembalista Timur Haliulin, predavač na Institutu za umjetnost i kulturu u Belgorodu, prirediće koncert-lekciju pod nazivom „Muzika za čembalo kroz vijekove“.

Shodno temi koncerta, solista će na čembalu – instrumentu čije je „zlatno doba“ bilo u periodu XVII i XVIII vijeka, interpretirati djela I, pored toga, putem predavanja dodatno upoznati publiku sa načinima sviranja i kompozicijama.

Repertoar će obuhvatiti kompozicije najznačajnijih autora koji su pisali muziku za ovaj instrument, od renesansnog umjetnika Đirolama Freskobaldija, baroknih kompozitora Johana S. Baha i Georga F. Hendla, jednog od najznačajnijih italijanskih predstavnika bečke škole Luiđija Bokerinija, potom djela ruskog stvaraoca XX vijeka Mikaela L. Tariverdieva do britanskog savremenog umjetnika, Džona Ratera i dr.

TIMUR HALIULIN (Iževsk, Udmurtska Republika, Rusija, 1987), orguljaš, čembalista  i  kariljonista,  solista Belgorodske i Kurske filharmonije angažovan je i kao predavač na Belgorodskom Institutu za umjetnost i kulturu. Diplomirao je na Državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu, a magistarske studije nastavio na Fakultetu umjetnosti Sankt Peterburgskog državnog univerziteta na časovima orgulja, čembala i kariljona.

 Organizator je međunarodnog festivala muzike kariljonista “Zvona Belgoroda”. 

Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja. Redovno nastupa na koncertima širom Evrope I učestvuje na festivalima u Moskvi, St. Peterburgu, Kazanju, u beligiji, Holandiji, Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Poljskoj, Turskoj, Republici Češkoj i dr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 11 =