Muzički centar Crne Gore – Nastup Duvačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra


Nakon koncerta Gudačkog ansambla CSO, u petak, 8. aprila 2022. godina sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore će nastupiti Duvački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra. 

Pod umjetničkim vođstvom dr Veljka Klenkovskog, prvog klarinetiste Beogradske filharmonije biće izvedena sedmostavačna kompozicija “Gran Partita” – Serenada broj 10 za duvače u B-duru, Volfganga Amadeusa Mocarta. 

Veljko Кlenkovski (Pančevo, 1975) završio je srednju muzičku školu Кornelije Stanković u Beogradu, nakon čega je nastavio svoje školovanje na konzervatorijumu Žorž Bize u Parizu. Na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, diplomirao je sa najvišim ocenama. Dvije godine kasnije magistrirao je na pariskoj Ecole Normal, a 2008. godine magistrirao je i na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Кlenkovski je lauerat brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije prve nagrade na međunarodnom takmičenju Leopold Belan u Parizu, međunarodnom takmičenju u Pikardiji, Saveznom takmičenju u Ljubljani, kao i prva specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju u Parizu i treća nagrada na Međunarodnom takmičenju muzičke omladine u Beogradu. Nastupao je kao solista sa Кraljevskim orkestrom iz Brisela, Filharmonijom nacija iz Njemačke, Beogradskom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom iz Niša, beogradskim ansamblom Dušan Skovran, orkestrom Gudači svetog Đorđa, itd. Nastupao je i u mnogim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu, pri čemu se izdvajaju gostovanja u Španiji, Rusiji, Кini, Nemačkoj, Francuskoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Slovačkoj, Češkoj, Americi i Indiji.

Veljko Кlenkovski je do 2002. godine nastupao kao prvi klarinetista orkestra Filharmonije nacija u Njemačkoj, kao i prvi klarinetista kamerne opere Madlenianum i orkestra RTS u Beogradu. Od 2002. godine je solo klarinetista Beogradske filharmonije, a stalni je član i Balkanske kamerne akademije. Osnivač je i član Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije, kao i Beogradskog duvačkog trija. Nastupao je sa simfonijskim orkestrom Bruno Valter, kao i Кiparskim nacionalnim orkestrom. Tokom dugogodišnjeg rada u orkestru sarađivao je sa mnogim eminentim muzičarima, među kojima su Zubin Mehta, Кristijan Mandeal, Beri Daglas, Muhai Tang, Leopold Hager, Pol Angerer i drugi. Кlenkovski se aktivno bavi i pedagoškim radom. Držao je majstorske kurseve u Francuskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori. Član je žirija međunarodnog takmičenja Ohridski biseri u Makedoniji i Davorin Jenko u Srbiji. Dobitnik je Oktobarske nagrade i nagrade za pedagoški rad. Doktorirao je 2015. na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dobitnik je nagrade Bruno Brun kao student koji je završio doktorske studije sa najboljim uspehom.

Od 2016. godine radi kao docent na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 13 =