Muzički centar Crne Gore – Poklon koncert u ime Dana nezavisnosti


U susret 21. maju, Danu nezavisnosti Crne Gore, Muzički centar poklanja publici koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra “CSO soloists Strings”, na kojem će se predstaviti koncertmajstor Slađana Mijović i prvo violončelo Milan Ninković, pod upravom maestra Roberta Homena.

Koncert će se održati u petak, 17. maja, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore, sa početkom od 20 sati.

Na programu će se naći: 

– Modest Musorgski: Hovanščina, uvertira;

– Dmitri Kabalevski: Koncert za violonćelo br.2 u c- molu, op.77- premijerno izvođenje;

– Samjuel Barber: Adagio;

– Feliks Mendelson: Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64.

Besplatne karte mogu se preuzeti na biletarnici MCCG svakog radog dana od 9 do 15sati i dva sata prije koncerta, a rezervacije se vrše putem broja 068 004 900.

/Slađana Mijović (Cvejić) rođena je u Kruševcu 1993. godine. Violinu počinje da svira sa svojih sedam godina. Osnovno i srednje obrazovanje stiče u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u jednoj od dvije škole tog tipa u svijetu u klasi prof. Ljiljane Ranković i prof. Danice Gavrilović. U toku svog školovanja osvojila je mnogobrojne nagrade, prve i druge, kao i laureate na republičkim i međunarodnim takmičenjima u solo kategoriji i kamernom muziciranju. Srednje obrazovanje u Ćupriji završava kao đak generacije, i sa šesnaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Marije Misite. Tokom studija, bila je koncertmajstor akademskog orkestra dvije godine. Već na fakultetu počinje da stiče značajno orkestarsko iskustvo svirajući i u profesionalnom simfonijskom orkestru RTS, i simfonijskom orkestru Camerata Serbica. Nastupala je i kao član Beogradskog gudačkog orkestra Orfej, orkestra Metamorfozis i No Borders orkestra. Od 2011. je član renomiranog orkestra Gudači Svetog Đorđa. Od 2014.godine postaje i član Crnogorskog simfonijskog orkestra na poziciji tutti prva violina. Učesnik je brojnih majstorskih kurseva i ostvarila je saradnju sa velikanima muzičke scene, među kojima su Jovan Kolundžija, Stefan Milenković, Roman Simović, Gordan Nikolić, Ami Flammer, Zoran Todorović i dr. Sa svojim F string i Doclea kvartetima nastupala je i na festivalima Nel suoni del luoghi i Carniarmonia u Italiji, Muzika na žici u Sarajevu, festivalu DEUS u Podgorici. Kao predstavnik Crne Gore, bila je je dio tima Mediteranskog omladinskog orkestra 2016.godine. Angažovana je i kao saradnik-mentor na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima. Od 2017/18, Slađana je zamjenik koncertmajstora Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od prošle godine zvanično i koncertmajstor. Pored tog angažmana, Slađana je i koncertmajstor novoformiranog Crnogorskog kamernog orkestra, s kojim je imala prilike da se predstavi našoj publici na festivalu Podgoričko kulturno ljeto i na Međunarodnom festivalu mediteranskog teatra- PURGATORIJE.

Milan Ninković je rođen 1989. godine u Rijeci, Hrvatska. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi „Davorin Jenko“, gde je uporedo učio klavir (u klasi Vesele Perović) i violončelo (u klasi Aleksandra Pavlovića). Sa šesnaest godina upisuje Fakultet Muzičke umetnosti u Beogradu, Odsek za klavir u klasi prof. Branka Penčića, a godinu dana kasnije i Odsek za violončelo u klasi prof. Dejana Božića, u čijoj je klasi zavšio master studije. Tokom školovanja bio je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije. Takođe, kao stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije, upisuje druge master studije na Odseku za violončelo, na Univerzitetu umetnosti u Gracu. Diplomirao je u klasi prof. Tobijasa Štosijeka, 2016. godine sa najvišom ocenom.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod istaknutih umetnika, među kojima se izdvajaju: Stefana Popova, Ksenije Janković, Stanislava Apolina, Gotije Kapisona, Miše Majskog, Reinharda Latzka, Luis Hopkins i Rudolfa Leopolda.

Svirao je i na majstorskim kursevima za kamernu muziku kod Majkla Udea, Antona Martinova i Marialene Fernandez. Učestvovao je na brojnim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao klavirista i violončelista, a dobitnik je brojnih nagrada uključujući i specijalnu nagradu za kamernu muziku.

Sarađivao je sa istaknutim solistima, poput Romana Simovića, Sretena Kristića, Simona Trpčeskog, Boštjana Lipovšeka, Radovana Vlatkovića, Ane Kondratenko, Julijana Arpa, Gotliba Vališa, Antona Matinova, Miše Bereznickog, Miloša Karadaglića, Dragana Đorđevića, Jeno Kopandija, Rafajela Šluselberga, Danijela Barana, Jan Banga, Arve Henriksena, Andreasa Otenzamera. Svoju profesionalnu karijeru gradio je učestvujući u brojnim projektima sa ansamblima Symphonia Vienna (koncerti širom Kine), NoWon Orchestra (Seul, Južna Koreja), kao i član orkestra festivala Wir Sind Wien i Redoute Orchestra. Od 2022. godine aktivan je kao solo čelista u produkcijskoj muzičkoj kući FAME’S, gde je snimao muziku za dokumentarne emisije, filmove i serije za Disney Plus, Netflix, National Geographic, između kojih se izdvaja snimanje muzike za seriju britanskog režisera i producenta Gaj Ričija. Angažovan je i kao mentor na seminarima za uspešne mlade talente, koje organizuje Fame’s institut, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Pedagošku praksu je sticao kao nastavnik violončela u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Beogradu i kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u muzičkoj školi Davorin Jenko u Beogradu. Niz godina je držao majstorske kurseve u Muzičkoj školi u Nišu. Bio je angažovan kao mentor na Letnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim koritima 2018. i 2022. godine. 

Na crnogorskoj muzičkoj sceni je aktivan od 2017. godine, među kojima se izdvajaju koncerti na festivalima Kotor Art, Barski Ljetopis, Grad teatar Budva, Operosa, Podgoričko kulturno ljeto, Purgatorije, Worldwide play-in weekend, Evropski dani jevrejske kulture. Član je gudačkog kvarteta Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa violončela Crnogorskog kamernog orkestra. Od septembra 2022. godine je na poziciji solo violončeliste Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 4 =