Muzika prijateljstva Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država


Koncert Crna Gora i Sjedinjene Američke Države: muzika prijateljstva, održao se u petak, 12.08. u crkvi Sv. Duha u Kotoru. Koncertno veče je započeto minutom ćutanja i izrazom dubokog saosjećanja prema stradalima u tragediji koja se desila istog dana u Prijestinici Cetinje.  Nastupili su mladi umjetnici iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, u okviru projekta Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza.

Buru aplauza  dobili su za izvođenje klasičnog repertoara – gudačkih kvarteta Hajdna i Dvoržaka, kao i za izvođenje premijernih djela, porudžbine KotorArta. Slobodanka Dabović Đurić napisala je djelo inspirisano crnogorskim kulturnim naslijeđem, pod nazivom Guslar, za gudački kvartet i klavir, dok je Dariuš Derakšani (SAD) napisao kompoziciju (D)evolution, za gudački kvartet i elektroniku, inspirisan američkim kulturnim naslijeđem. Kompozitori su napisali i po jedno djelo inspirisani kulturnom baštinom sredine drugog autora, tako su se mogle čuti premijerno i muzička obrada klapske pjesme Boko, moja mila, kao i obrada pjesme Jelly Roll Blues. Na koncertu u okviru projekta  Kulturna preplitanja nastupili su mladi muzičari iz Crne Gore – violinista Milutin Radulović i violinistkinja Milena Petković, i iz Sjedinjenih Američkih Država  – violistkinja Karis Li i violončelista Ajvan Lo.

Projekat „Kulturna preplitanja: Jačanje crnogorsko-američkih veza“  realizuje se u saradnji Fondacije Don Branko Sbutega sa Odborom za gradove pobratime Santa Barbare i Kotora, i Univerzitetom Kalifornije u Santa Barbari, a uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + eight =