Muzika za kraj vremena – nada i svjedočanstvo kraja jednog i početka novog, boljeg vremena


Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuje koncert kamerne muzike na kojem će nastupati renomirani umjetnici Aleksandar Tasić, klarinet, Dmitrij Prokofjev, violončelo, Bojan Martinović, klavir kao i Nadežda Artamonova, violina. Koncert je zakazan za utorak, 8. avgust, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas. Ulaz na koncert je besplatan.

Ovi izuzetni umjetnici ruskog, ukrajinskog, srpskog i crnogorskog porijekla izvešće jedno od najznačajnijih djela XX vijeka, kompoziciju Kvartet za kraj vremena Olivijea Mesijana. Kvartet sadrži osam stavova, i to Kristalna liturgija, Vokaliza za Anđela koji najavljuje kraj vremena, Ponor ptica, Interludijum, Slava Isusovoj vječnosti, Ples bijesa, za sedam truba, Zaplet duga, za anđela koji najavljuje kraj vremena i Slava Isusovoj besmrtnosti.

Radi se o djelu koje je kompozitor napisao tokom boravka u ratnom logoru u Gerlicu 1941. godine, gdje je premijerno i izvedeno. U predgovoru za kvartet Mesijan je upotrebio citat iz biblijske knjige Otkrivenja: “I vidjeh drugog moćnog anđela kako silazi s neba, obučen u oblak, i duga bješe na njegovoj glavi, i lice mu bješe kao sunce, a noge njegove kao stubovi ognjeni… i on postavi desnu nogu na moru, a lijeva noga njegova na zemlji…. I anđeo koga vidjeh kako stoji na moru i na zemlji podiže ruku svoju na nebo, i zakle se Onome koji živi u vijekove vijekova… više ne bi trebalo biti vremena: Ali u dane glasa sedmog anđela, kada on zatrubi, tajna Božija treba da se završi…”

KotorArt Don Brankovi dani muzike i ove godine nastavljaju da njeguju kamerno muziciranje. U pitanju je jedno od kapitalnih djela kamerne muzike XX vijeka koje će izvoditi renomirani umjetnici a kompletan događaj nosi vrlo simbolično značenje i značaj u datom vremenu. Oslanjajući se na ovaj naslov kvarteta, Festival želi da podsjeti na muzičko svjedočanstvo jednog civilizacijskog ambisa kakav donose veliki svjetski ratovi i stradanja, ali i da u simboličkoj ravni pruži nadu da smo iz tih ambisa naučili lekcije, kakve nas uče ovakva iskustva, te da svjedočimo kraju jednog i početku novog, boljeg vremena. – istakli su iz PR službe festivala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 − 10 =