Na Cetinju održana promcija knjige Mrak – Jevanđeoski nacionalizam


Istaknuti crnogorski pravnik i independista adv. Nikola Belada predstavio je na Cetinju u sklopu JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš svoju autorsku knjigu Mrak-Jevanđeoski nacionalizam.

Promocija knjige i dinamičan razgovor sa samim autorom pružio je odgovore na brojna pitanja koja zaokupljuju crnogorsku javnost duži niz decenija. Između ostalog Belada je istakao: Pitanje položaja CPC kao naše matice koja čini kontinuiranu identitetsku instituciju na kojoj počivaju temelji Crne Gore je pitanje kojem moramo sa pravnog aspekta prići ozbiljno. U svim prethodnim decenijama od 1918. godine pa do danas SPC je rušilački i remetilački faktor koja ne priznaje zakone države Crne Gore. Takođe ona predstavlja glavnog uzurpatora više od 650 sakralnih objekata u Crnoj Gori od kojih su mnogi izgubili svoj prvobitni izgled, čime je na brutalan način spomeničko blago naše države nepopravljivo uništeno.

Pored ovoga Belada se osvrnuo na međunarodnu pravnu praksu koja jedino priznaje zakon i legitimitet pravno valjanih dokumenata. U samom razgovoru Belada je iznio mnoge teze, pravne nauke i pravne misli čime je svojom knjigom dao gotovo jedinstveni pravni pečat. Kako je sam istakao volio bi da njegova knjiga kao skup pravnih i istorijskih dokumenata posluži državi Crnoj Gori za sva pitanja vezana za status i pravni položaj CPC ali i za demistifikaciju SPC koja na sve načine pokušava da izigra zakone Crne Gore u svoju korist kako bi širila ideju velikosrpskog nacionalizma. Razgovor sa autorom vodio je književnik Božidar Proročić, dok je moderatorka bila kulturolog Saša Božović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × 5 =