Na LiTeritoriji drugog dana Tea Tulić, Marija Dragnić i Ljubica Pupezin


Drugo veče petog regionalnog književnog festivala KIC-a “Budo Tomović” “Literitorija”, sa temom “Autorke u fokusu” biće organizovano u subotu, 4.septembra.

             U okviru glavnog programa, od 21h, kroz razgovor i čitanja predstaviće se spisateljice Tea Tulić i Marija Dragnić, kao i Ljubica Pupezin – urednica izdavačke kuće „Štrik“. Veče će moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.

              Programi festivala će se održavati u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u dvorištu Galerije Rista Stijovića.

              Tea Tulić je rođena u Rijeci 1978. Prozu je objavljivala u raznim domaćim i inostranim književnim časopisima, uključujući i McSweeney’s iz San Franciska. Nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina osvojila je 2011, za proznu knjigu Kosa posvuda koju je Ministarstvo kulture RH nagradilo kao jedno od najboljih romanesknih ostvarenja u 2011. Ova knjiga je takođe objavljena u Srbiji, Italiji, Makedoniji i Velikoj Britaniji. Engleski prevod te knjige našao se u polufinalima za European Bank for Reconstruction and Development literature prize 2018. i Warwick prize for woman in translation 2018. Članica je žirija međunarodnog književnog takmičenja Lapis Histriae te neformalne riječke književne grupe RiLit. U saradnji s Enverom Krivcem i muzičkim kolektivom Japanski Premijeri, objavila je 2014. spoken word album Albumče. Knjigu poetske proze Maksimum jata objavila je 2017. a 2018. bila je u širem izboru za nagradu tportala.

               Marija Dragnić rođena je u Nikšiću 1990. godine. Pjesme su joj objavljivane u relevantnoj književnoj periodici u regionu, kao i na internet portalima za književnost i kulturu. Objavila je knjige poezije Konfabulacije (Bijelo Polje: Ratkovićeve večeri poezije, 2019; Beograd: PPM Enklava, 2019) i Mi, marije (Podgorica: Fokalizator, 2020; Beograd: PPM Enklava, 2020). Dobitnica je druge nagrade na književnom konkursu Ulaznica 2016, prve nagrade na konkursu Ratkovićevih večeri poezije za 2018, i prve nagrade na konkursu PAF – POEZIJA za najbolje neobjavljivane stihove u Crnoj Gori u 2019. godini. Član je redakcije onlajn časopisa za poeziju Enklava izdavačke kuće PPM Enklava.

              Ljubica Pupezin je urednica i vlasnica Izdavačke kuće Štrik. Diplomirana je filološkinja opšte književnosti sa teorijom književnosti. Radila je kao novinarka, književna kritičarka, PR i organizatorka programa Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, lektorka, ponekad prevodi s engleskog, ponekad i piše, ponekad to i objavljuje. Direktorka je nekadašnje Agencije za lekturu i prevođenje Štrikla, iz koje je nastao Štrik. Autorka je Festivala novog stvaralaštva Njena zemlja.

              Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =