Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Alena Begić rođena je 1997. godine u Njemačkoj, odrastala u BiH, a živi u Ljubljani, gdje završava magistarske studije iz filozofije i komparativne književnosti. Objavljivala je poeziju i prozu u nekoliko regionalnih zbornika i časopisa. Osvojila je nekoliko nagrada za kratku priču, među kojima su: prva nagrada na 18. međunarodnom literarnom konkursu za kratku priču Lapis Histirae; druga nagrada na Festivalu evropske kratke priče (2020), a iste godine je ušla i u finale 15. međunarodnog konkursa za kratku priču Lapis Histriae. Godine 2021. osvojila je treću nagradu za najbolju „gorku“ priču, koju organizuje Narodna knjižnica Vrbovec. Napisala je i objavila zbirku priča „Dan za ispravljanje“ (2022, Durieux). Pored filozofije i kratkih priča, bavi se i izučavanjem modernih oblika orijentalnog plesa.

Srđan Gavrilović rođen je u Mostaru 1991. godine. Završio je srednju likovnu školu „Gabrijel Jurkić“ na odsjeku grafike. Studirao je jezike, književnost i biznis marketing. Autor je zbirki priča „Ljetne himne“ (Prosvjeta, 2015.) i „Nemoj ići u Anderlecht“ (VBZ, Buybook, LOM, 2022). Nakon pet godina u Belgiji, preselio se u Lajpcig, gdje trenutno živi i radi. Jedan je od osnivača i urednika regionalnog portala za književnost i kulturu Strane.

Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore, gdje je odbranio magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Objavio je tri romana: „Čvor“ (2011), „Meandar“ (2014) i „Sirene za uzbunu“ (2019), kao i zbirke priča „Atakama“ (2016) i „Posijecite visoko drveće“ (2023). Koautor je knjige „Dnevnik 2020“, sa još petoro autora iz ex yu zemalja (Lana Bastašić, Luiza Bouharaoua, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić, Dijana Matković), koja je objavljena u Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore – nauka“ (2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima i na portalima za književnost. Autor je više desetina književnih kritika i blogova (Glif, Vijesti). Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču. Priče su mu prevođene na nekoliko evropskih jezika. Zbirka priča „Atakama“ prevedena je na italijanski i makedonski jezik.

U periodu 2017-2019. Nikolić je bio umjetnički direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Na portalu Kombinat autor je serijala intervjua s autorima i autorkama iz ex yu regiona. Član je Savjeta Crnogorske kinoteke.

Srđan Srdić rođen je u Kikindi, 1977. godine. Autor je pet romana (Mrtvo polje, Satori, Srebrna magla pada, Ljubavna pesma, Autosekcija), dvije knjige priča (Espirando, Sagorevanja) i knjige eseja (Zapisi iz čitanja). Dobitnik je književnih priznanja Laza Lazarević, Biljana Jovanović, Edo Budiša, kao i stipendije iz Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.

Željko Janković rođen je u Pančevu 1983. godine. Objavio je knjigu poezije „Karl Ginter u dvostrukoj ekspoziciji“ 2010. godine (Brankova nagrada, nagrada Aladin Lukač) i knjigu kratke proze „Sumrak na petlji“ 2023. god. Radove je objavljivao u brojnim štampanim i internet časopisima: Nova misao, Kvartal, Hyperborea, Agon, Ulaznica, Severni bunker, Sent itd. Živi i radi u Pančevu.

Marina Gudelj rođena je u Splitu 1988. godine. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Književnim radom bavi se oduvijek za sebe, a javno posljednjih nekoliko godina. Objavljivala je u Zarezu, na Kritičnoj masi, Portalu Strane i u međunarodnom časopisu Alternator. Kratke priče nagrađivane su joj na Kritičnoj masi, FEKP-u i nagradom Prozak (2018) za najbolji prozni rukopis autora/ke do 35 godina starosti. Kao rezultat nagrade Prozak, 2020. izlazi joj zbirka kratkih priča „Fantomska bol“ koja iste godine ulazi u širi izbor za nagradu Fric. Roman „Nedovršena“ izašao je u izdanju Hena. com 2021. godine. Nastoji voditi književni blog Straničnik na kojem objavljuje priče koje (uglavnom) stanu na jednu stranicu. Trenutno piše jedan roman za djecu i radi na svom prvom fantasy romanu. Živi u Splitu, radi u školi, a svoje slobodno vrijeme provodi nepredvidljivo.

Tijana Rakočević, pjesnikinja, esejistkinja, prozna i dramska spisateljica, rođena je 23. 6. 1994. godine u Podgorici. Doktorantkinja je na Filološkom fakultetu u Nikšiću (Odsjek za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti). Objavila je zbirku poezije Sve blistavi kvanti i zbirku kratkih priča Intimus, a u pripremi je i dramski komad Admiral. Njeni radovi – eseji, prikazi, pjesme i priče, prevedeni na desetak svjetskih jezika ili u originalu – mogu se naći u domaćoj i međunarodnoj književnoj periodici. Zamjenica je glavnog urednika u izdavačkoj kući »Fokalizator«.

Godine 2023. proglašena je dobitnicom prestižne nagrade Centralnoevropske inicijative za pisce u usponu (CEI), Crnogorsko narodno pozorište dodijelilo joj je najznačajniju bijenalnu nagradu za dramski tekst u Crnoj Gori (2022), a osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom konkursu za najbolju priču evromediteranskog regiona »A Sea of Words«, koji tradicionalno, u saradnji sa Fondacijom »Anna Lindh«, organizuje Evropski institut za Mediteran (Barselona). Takođe, dobitnica je i nagrade za najbolju kratku priču u Crnoj Gori za 2019. godinu, u organizaciji Podgorica art festivala, Nagrade Ministarstva kulture Crne Gore za najbolju kratku priču prijavljenu za IPA projekat HAMLET (Interreg IPA prekogranični program saradnje Italija ‒ Albanija ‒ Crna Gora), prve nagrade na konkursu Instituta »Goethe« iz Zagreba za najbolju pjesmu na temu pitke vode (2021) i treće nagrade na konkursu Američkog ugla za najbolju priču inspirisanu životom i radom američkih književnica (»Granica«, 2021). Autorka je najbolje bihorske priče (2020) i najbolje queer priče regiona (2021). Dobitnica je rezidencijalne stipendije Evropske mreže za književnost »Traduki« za 2022. godinu.

U toku je i filmska ekranizacija njene kratke priče Svrbjeli me prsti / I Was Itching to Write This, čiji scenario i režiju potpisuje crnogorski reditelj Andro Martinović.

Stipendistkinja je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za 2016/17. godinu i bavi se naučnim radom. Bila je saradnica Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Centra savremene umjetnosti Crne Gore, Muzeja i galerija Podgorice, Univerziteta Crne Gore i Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, a trenutno je zaposlena u Vladi Crne Gore. Članica je Crnogorskog PEN centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − seven =