Na Medunu uručena nagrada ‘’Marko Miljanov’’


09.05.2022.


Juče je na Medunu (u Kučima) održana ceremonija uručenja Međunarodne književne nagrade “Marko Miljanov”. Nagrada je pripala Milenku Ratkoviću kao rodonačelniku književnosti za đecu u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji, za njegov ukupni doprinos na tom polju, s posebnim osvrtom na knjigu “Čamac za žabe”, dok je Aleksandru Ćukoviću pripala za znakovitu zbirku poezije “Herostratov asistent”. Odluku o ovogodišnjim dobitnicima jednoglasno je donio tročlani žiri – mr Višnja Kosović (predsjednica), Perivoje Popović i Vladimir Č. Popović (članovi).

– Mi knjigama gradimo i čuvamo Crnu Goru, onu Crnu Goru glasovitog vojvode Marka Miljanova, Njegoša i Stefana Mitrova Ljubiše – rekao je Novica Đurić, predsjednik UKCG, navodeći da je nagrada “Marko Miljanov” potpis i pečat onoga što su stvorili Njegoš, Ljubiša i Marko, ujedno svijetli putokaz budućim generacijama. Napomenuo je i da je konkurisalo oko 20-ak knjiga iz bivše Jugoslavije, jer je riječ o nagradi koju cijene svi misleći ljudi.

Zahvaljujući na nagradi, Aleksandar Ćuković je istakao da je književno priznanje koje nosi ime “Marko Miljanov” za njega veliki i važan životni izazov, “nakrcan simbolima koje ni najveći umovi stasali pod ovim isječkom neba nijesu uspjeli valjano otključati”. Naglašavajući da je simbol simbola i sam vojvoda Marko Miljanov Popović, koji se dijeleći umnožava, za sva vremena i sve prostore, gdje su glavne koordinate njegovog djelovanja bile etika i čojstvo, dobročinstvo, i to uvijek ispred junaštva. Pritom, da vojvoda Marko, može da ponese epitet živog simbola, onog koji otkriva skrivene nivoe značenja.

– Kao što se da uočiti – od simbola je nemoguće pobjeći. Naročito ne na Medunu. Naročito ne u Kučima, pred Kučima. Naročito ne u Crnoj Gori – rekao je Ćuković, između ostalog.

Književnik i član žirija Popović obrazložio je zašto je Ratković, književnik iz čitanki, zaslužni dobitnik ove nagrade.

– U prvi plan pred žirijem prestižne nagrade “Marko Miljanov”, nametnula se Ratkovićeva knjiga “Čamac za žabe”, koja iako namijenjena djeci, kroz aluziju i metaforu, kazuje dosta toga i o protivrječnostima vremena koje su “stvorili stariji” i u kojem kao takvom živimo kako znamo, možemo i umijemo. Takve knjige ostaju vječno mlade, aktuelne i poučne generacijama pogotovo onima koje plove u čamcu za žabe – istakao je Popović.

O značaju nagrada i nagrađivanja uopšte, kao i zašto je nagrada pripala Ćukoviću, govorila je književnica i predsjednica žirija Kosović, ističući da je “Herostratov asistent” pjesnički rukopis istančanog senzibiliteta i podsticajne duhovne snage.

– Herostrat je simbol i metafora pjesničke potrebe da se, kroz sagledavanje razorne ljudske poklekle energije, da podsticaj sabornim i stvaralačkim snagama. Zato je ova poezija iznijansirano refleksivan. Njeno stihovanje je katarzično – navela je Kosović, dodajući da je Ćuković stvaralac samosvojne poetike.

Program uručenja nagrade moderirao je Dragan Alorić. Pokrovitelj nagrade, koja se sastoji iz plakete i novčanog dijela, i ove, kao i prethodnih godina, bila je kompanija “Carine”.

Ceremoniji uručenja nagrade na Medunu, kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci pisane riječi, nažalost, zbog svojih brojnih ljeta nije prisustvovao Ratković. No, nagrada mu je uručena tokom dana u njegovom domu u Baru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + ten =