Nacionalna biblioteka Crne gore „Đurđe Crnojević” – Obilježavanje Svjetskog dana knjige


23. april – Svjetski dan knjige i autorskih prava NBCG „Đurđe Crnojević” će i ove godine obilježiti u nešto izmijenjenom ambijentu zbog aktuelne situacije sa virusom COVID19.

Povodom obilježavanja 700 godina od smrti velikog italijanskog pjesnika i jednog od najvećih imena svjetske književnosti Dantea Aligijerija, Biblioteka je pripremila on line predstavljanje najznačajnijih primjeraka “Božanstvene komedije” koje posjeduje u svojim fondovima, u vidu dvije video prezentacije i fotografija sa vrijednim ilustracijama koje krase ova izdanja. Zbog svojih univerzalnih poruka Danteovo književno djelo predstavlja dio svjetske literarne i kulturne baštine, i u njegovu čast se tokom 2021. godine u Italiji i širom svijeta organizuju različite manifestacije.

U fondovima Nacionalne biblioteke nalaze se vrijedna i rijetka izdanja „Božanstvene komedije” pa je ovo jedinstvena prilika da se ona prikažu najširoj javnosti, kao i značajna kritička djela o najvažnijoj poemi Srednjeg vijeka i samom Danteu. Među njima se po ljepoti ističe izdanje objavljeno 1908. u Milanu, ilustrovano crtežima velikih italijanskih umjetnika Mikelanđela, Rafaela, Vazarija, i dr., a vrijednim izdanjem se smatra i djelo objavljeno u Napulju 1863. godine. Od ostale bibliotečke građe pomenućemo razglednicu na kojoj se vidi Danteova rodna kuća u Firenci (Casa ove abitò Dante Alighieri), objavljena u Milanu 1915. godine. Od domaćih izdanja vrijedi istaći prevod „Božanstvene komedije”, objavljen 1910. godine u Kotoru, pod nazivom „Divna gluma”.

Biblioteka je pripremila predstavljanje najznačajnijih izdanja „Božanstvene komedije” koja posjeduje u svojim fondovima u vidu dvije video prezentacije i izbora fotografija koje se mogu pogledati na www.nb-cg.me,  facebook stranici https://www.facebook.com/nacionalnabibliotekacg/ i youtube stranici https://www.youtube.com/channel/UCYRdX0JWuofg-S7aBCif-1Q/videos.

 Osim ovog događaja, Biblioteka će 23. aprila vršiti besplatan upis novih članova u periodu od 7-19h, a dijeliće učenicima i studentima besplatne knjige iz raznih oblasti koje posjeduje u viškovima, uz strogo poštovanje propisanih mjera zaštite od virusa COVID19.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two + 9 =