Nada Vučinić: Ksenija Cicvarić – boginja na sceni

Zahvaljujemo se gosp. Nadi Vučinić, koja je omogućila da se njen tekst u kojem nadahnuto piše o Kseniji Cicvarić, umjetnici za koju s pravom kaže da je boginja na sceni, nađe na portalu Montenegrina.

Nada Vučinić

Ksenija Cicvarić – boginja na sceni

U francuskoj šansoni ostavili su traga Edit Pjaf, Šarl Aznavur… U italijanskoj kanconi Domeniko Modunjo, Milva… U našoj crnogorskoj narodnoj muzici, to je Ksenija Cicvarić. Izuzetnom senzibilnošću i senzualnošću svoje ličnosti, anđeoskom ljepotom glasa, Ksenija je širom svijeta, a posebno putem talasa Radija Crne Gore (tadašnjeg Radio Titograda), pronijela svu monumentalnost naše crnogorske duše. To je, svakako, čast jednom narodu kada iznjedri takvu ličnost…

Ksenija Cicvaric 300Pjevala je Ksenija na slavama, susretima, druženjima i sigurno gradila imidž jedinstvene umjetnice sa kojom je pravo zadaovoljstvo družiti se jer ona je širila beskrajnu ljubav kako pojavom, još vise glasom. Biti kćerka, supruga i iznad svega majka velika je hrabrost u životu žene. Pri tome, biti otvorena za javnost svojim bisernim glasom (koji je kao gumicom izbrisao stare tvrdnje da se crnogorski melos sastoji samo od tri tona i gusala) prava je rijetkost i dragocjenost za jedan narod. Takva je bila i ostala Ksenija Cicvarić.

Ona je dragoj publici uz radio — prijemnike, kasnije i televizore, poklanjala opčinjavajući tonski slijed čime je potvrđivala da je u njihovim snovima pronašla stvarnost. Može se reći da je Ksenija Cicvaric pjesmom, vjerna muzičkom miljeu satkanom od zlatnih, treperavih iskrica, diskretno, poput treperanja Ribničkih topola, jako kao podgorički sjeverac koji tjera krv brže da struji… bez obaveza poput maestrala koji se zaplete u djevojačkoj kosi i nestane… obilježila XX vijek u crnogorskoj narodnoj muzici.

Ovjekovječila je pjesme iz stare Podgorice, Nikšića, sa Cetinja, iz Bijelog Polja, Pljevalja…, a pjesme bi legle na dušu i dotakle najtananija ljudska osjecanja. Nije ni čudo jer je imala učitelja Hamdiju Šahimpašića, koji je molio da pjeva njegove pjesme jer im je jedino ona mogla udahnuti dušu. Sjetimo se pjesme “Da mi je znati Bože moj…”, izvođenje koje se svakim slušanjem nanovo doživljava s konstatacijom — Ona je jedna jedina!

Pjesma Mlada Jelka ljubi JankaS pjesmom “Mlada Jelka ljubi Janka” osvojila je, davnih šezdesetih, velikog janiku Balaša. Tako je bilo i sa Vlastimirom Carevcem, koji je tražio da orkestar prati Ksenijino otvaranje usana, njenu bit, uzdah! I izuzetna simbioza senzabiliteta Carevca i Ksenije nije izostala. Ksenija je bila posebno zahvalna Pjesma Milica jedna u majke“čika Caru” (kako ga je od milošte zvala) što joj je omogućilo da snimi svoje pjesme. Radio — Beograd, čiji je bila stalni službenik obogatila je sa 62 trajna snimka. Svoje umijeće, mnogi instrumentalisti podređivali su osobenom Ksenijom izvođenju: Bila je boginja na sceni! Zbog pjesme “Sjever ružu niz polje nijaše…”, tih 60-tih, pokloniše joj nošnju kraljice Mileve. Sve je, pak, osvojila s Milicom…, Sitnom knjigom…, Zornom Zorkom…

Da bi čovjek uspio u svojim željama mora da voli, a Ksenija je voljela Podgoricu, pjesmu, Crnu Goru i postala je neumorna u traganju za tananim finesama zvuka.

Bili su to nadahnuti melodijski iskazi, igra tonova, s ukrasima koji pravi muzički poslenici mogu samo suvoparno zapisati, jer Ksenijin glas je bio raskošan u svojoj ljepoti, nasuprot njoj, skromnoj, drugarskoj, službenici, domaćici, majci šestoro djece…

Ona je bila obuzeta svojom pjesmom, pjesmom ljepote i radosti. Muzika iz naroda je opsjela, a ona ju je zauzvrat postavila na oltar vječnosti.

* * *

No, kad se približava februar, osjeti hladnoća zime i snijegova, jave se uspomene na Damu koja je postala Pjesma crnogorskog narodnog melosa — Kseniju Cicvaric, koju su odnijeli ledeni sati 11. dana hladnog februara 1997. godine. A gdje su odličja…? Njena pjesma je njeno najveće odlikovanje koje još niko nije uspio da dobije.

Antologija - omot CD-a

Antologija - omot CD-a unutrasnja strana sa tekstom

Antologija - omot CD-a unutrasnja strana sa tekstom 2

Pjesme Sejdefu majka budjase i Stara varoš

Slisalac iz Danske o Kseniji

Antologija
Ksenija Cicvarić
Goraton — 2002.

Autor teksta Nada Vučinić, je muzički urednik RTCG.