Nagrada Hrvatskog književnog društva “Književno pero” Borisu Jovanoviću Kastelu

 

zavod-za-udzbenike

 

NAGRADA HRVATSKOG KNJIŽEVNOG DRUŠTVA
BORISU JOVANOVIĆU KASTELU
MEĐUNARODNA NAGRADA „KNJIŽEVNO PERO“

 

Podgorica, 22. novembar 2016. godine

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva smo dobili obavještenje u kojem ističu s osjećajem zadovoljstva da rijeka-boris-kastelje godišnja nagrada za najbolju knjigu poezije van izdanja Hrvatskog književnog društva pripala crnogorskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu za knjigu „Pozivno pismo suncu“ objavljenu u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice u biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik.

Na ovoj prestižnoj manifestaciji pisane riječi, kroz raznovrsne književne programe i bogatstvo literarnih koncepcija, predstavili su se autori iz Hrvatske i regiona, a promovisan je i četrnaesti broj časopisa „Književno pero“.

rijeka-urucivanje-nagradeJovanovićev književni opus predstavljen je u okviru IX međunarodnog festivala „Dani prijatelja knjige“, održanog u Rijeci od 17. do 20. novembra u organizaciji Hrvatskog književnog društva. Veče je upriličeno 18. novembra u Gradskoj vijećnici Rijeke, gdje je o regionalnoj recepciji poezije, Mediteranu i aktuelnim smjernicama savremene crnogorske književnosti s pjesnikom razgovarao književnik Valerio Orlić, predsjednik HKD-a.

Glavni urednik Zavoda je Radule Novović, knjigu je uredila Jadranka Đerković, a autor pogovora je književnik Miraš Martinović. Predsjednik izborne komisije za dodjelu nagrade bio je književnik Valerio Orlić a, pjesniku je priznanje uručio književnik Ernie Gigante Dešković, predsjednik HKD-a.

Ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade „Književno pero“ za 2016. godinu u izdanju Hrvatskog književnog društva jeste makedonski autor Petko Šipinkarovski.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =