Nagrada za životno djelo Miroslavu Jovanoviću Timotijevu


U okviru Večeri laureata Festivala “Pod Starom maslinom”, Udruženje crnogorskih pisaca za đecu i mlade dodijelilo je nagradu za životno djelo Miroslavu Jovanoviću Timotijevu za ukupan književni opus i izuzetan doprinos razvoju đečje književnosti.


KRATKA BIOGRAFIJA

Miroslav Jovanović Timotijev, crnogorski pjesnik, esejista, kolumnista i kritičar, na književnoj sceni prisutan je pedeset godina, od 1968. godine, kada je njegova prva pjesma „Južno od mojih očiju“ ugledala svjetlost dana u periodici „Čik“.

Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za đecu. Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama.

Autor je i zanimljivih kolumni „Hipnotisani ugao“ (bARS) i „Gospodin M. Skot“ (BarInfo).

Timotijev slovi i kao humanista koji je u okviru svog projekta „Mijenjao bih životnu priču“ poklonio hiljadu knjiga đeci kojima život nije naklonjen.

Knjige poezije za odrasle: Plamteće saće, Opet lože oblake,  Pustoš još peva, Autopsija senke, Laureat paučine, Večnost i druge čežnje, Šaptač u groblju – nove i izabrane pesme, i Devet jezika ćutnje.

Knjige poezije za đecu: Svetionik, Kuća na oblaku, Nacrtaj mi petak, Papirne lađe – nove i izabrane pjesme za djecu, Nacrtaj mi petok (knjiga na makedonskom jeziku) i Četiri sezama – bajke i bajkovite pjesme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 5 =